Brotnjo: Proljetni mraz i ljetna suša otrgale su 50 do 90 posto grožđa

Vinograd
...a osobito se tu ističe područje Brotnja koje stoljećima uspješno pronosi svoje ime diljem svijeta, piše Večernji list BiH. Trenutačno u čitlučkoj općini ima oko 1200 ha plantažnih vinograda, od čega je 1000 ha u privatnom, te nešto više od 200 ha plantažnih vinograda u vlasništvu Vinarije Čitluk. U tom najvećem vinogorju u Bosni i Hercegovini svake jeseni proizvede se 1100 do 1300 vagona autohtonih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine.

Višemilijunske štete

Nažalost, ove će se godine proizvesti znatno manje grožđa i vina nego dosad jer su travanjske hladnoće i mraz, a potom dugotrajna suša, tropske vrućine i žarko sunce jednostavno "spržili" mnoge plantažne vinograde i ostale poljoprivredne kulture.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta utvrdilo je kako su hladnoća i mraz samo na broćanskim vinogradima pričinili štetu u iznosu od 3,826.107,56 KM jer je stradalo čak 1,878.614 trsova. Dodatne štete pričinila je višemjesečna suša te iznimno visoke temperature. O kakvim je razmjerima štete riječ, najbolje govori podatak da u nekim vinogradima ove godine neće biti ni bobice grožđa. O tome su za Večernji list govorili poznati broćanski vinogradari i vinari. Josip Brkić iz čitlučke vinarije "Brkić" ističe da je ova vinogradarska godina bila jako zahtjevna i problematična.

- Imali smo 21. travnja kasni mraz, koji je posebno u Brotnju napravio golemu štetu koju možemo vidjeti tek sada na kraju sezone. Zajedno s ovom sušom i visokim temperaturama, štete na vinogradima u Brotnju iznosit će više od 50 posto. Zbog ekstremnog mraza, potom ekstremnih suša i temperatura, ovdašnji vinogradari muku muče jer, osim što će grožđa u Brotnju biti upola manje, ni njegova kvaliteta neće biti kao što bi trebala. Zbog suše i vrućine uvjeti sazrijevanja grožđa nisu normalni, osim u onim vinogradima koji se navodnjavaju. Iako je voda skupa, ove se godine isplatilo navodnjavati vinograde. Golema jer razlika u količini i kvaliteti grožđa u vinogradima koji su navodnjavani i u onima koji nisu. I jedno i drugo grožđe će se prodati jer ga ove godine nema dovoljno, ali će se birati kvalitetnije. Otkupna cijena grožđu vjerojatno će ostati na razini proteklih godina, znači 1,50 KM po kilogramu. Godina je, dakle, bila jako teška pa se veliki problemi očekuju i u podrumu. Naime, zbog trenutačno visokih temperatura fermentacija krene već na traktoru te burno u podrumu pa, ukoliko podrum nije opremljen rashladnim uređajem, može doći do velikih problema - rekao nam je Josip Brkić. Vinogradar Rade Planinić iz Krehina Graca ima 2500 trsova vinove loze.

- Ovogodišnju vinogradarsku godinu nazvao bih "nula", a evo zašto: zbog prvog udara leda u travnju, pa zbog ove ljetne suše i toplotnih udara. Mogu kazati da će ove godine u mene biti svega deset posto grožđa u odnosu na urod koji je bio proteklih godina. Do sada sam svake godine u ovom vinogradu iza moje kuće, sa 700 trsova proizvodio više od 2500 kg grožđa, a ako ove godine bude 400 kg, bit će dobro. Eto kakva je ova godina za nas vinogradare, a morali smo raditi kao da je sve u redu. Lozu je najviše oštetio mraz, a ono malo grožđa što je ostalo, dokrajčila su tromjesečna suša te toplotni udari. Grozdovi su uvenuli, a mnoge bobice je spržilo sunce. Iako grožđa nema dovoljno, cijena mu neće biti veća od prošlogodišnje jer, budući da je "šturo", neće ga nitko više ni platiti. Govorim pošteno, nitko ga neće kupiti kad je ovako loše, uvenulo, suhih bobica, bez soka i ne može "baciti" više od 40 posto "otoke". Od slaba grožđa ne isplati se praviti ni vino ni rakiju kad je vreća šećera skuplja od 70 KM, a litra rakije 4 marke. Nas ubiše pravljena i industrijska vina. Uvozimo grožđe iz Makedonije. Neka se na etiketi napiše da je vino napravljeno od uvezenog makedonskog grožđa, a ne od žilavke i blatine. To je naš problem. Problem su i vinari koji vino prodaju po dvije marke, koje može biti i od vode. Što će meni platiti 5 KM za litru vina, kad ga može kupiti za 2 marke. Tko ne zna što je vino, kupit će ono koje je jeftinije. Da nije pravljenih vina, sva bi se broćanska vina popila i prodala samo u Međugorju. Uvijek je cijena jedne litre rakije "loze" bila kao dvije litre vina, a vidi sad, rakija je jeftinija od vina. To je činjenica - rekao nam je Rade Planinić.

Suša izvukla sve...

Poznati Vinogradar i vinar Miroslav Ćorić, vlasnik tvrtke "Podrumi Andrija" Paoča navodi iste probleme kao i njegove kolege zbog kojih će biti i do 90 posto manje uroda nego proteklih godina.

- Kod nas i naših kooperanata ostalo je nekih 30 posto grožđa od uobičajenog prosjeka. Grožđa će biti malo jer je suša izvukla sve. Ipak, ukoliko bi i sada pala dobra kiša, kvaliteta grožđa bi se barem malo poboljšala. Tko je na vrijeme počeo i zalijevao vinograd, spasio je grožđe. Unatoč vrućini, s preradom grožđa neće biti problema jer vinarije raspolažu uređajima za hlađenje mošta i kontroliranu fermentaciju. Mislim da će ovogodišnje otkupne cijene grožđu biti za 20 posto više nego lani - rekao nam je Miroslav Ćorić iz tvrtke "Podrumi Andrija" u Paoči.