Broćanski vinogradari redovito slušaju savjete i upute stručnjaka po pitanju zaštite vinove loze

vinograd
...HNŽ, prije tri godine na Vinarijinu plantažnom vinogradu Dubrava kod Čitluka instaliran je moderni agro-meteorološki centar za prognoziranje pojave različitih biljnih bolesti i preventivno djelovanje u zaštiti bilja, koji pokriva područje od 60 četvornih kilometara. 

Čitlučki AMC opremljen je najsuvremenijim digitalnim uređajima za mjerenje temperature, vlažnosti i ostalih potrebnih podataka u tlu i zraku. Sve te  podatke automatski prosljeđuje središnjem regionalnom centru u Mostaru gdje pristižu podaci i iz ostalih agro-meteoroloških centara s područja Hercegovine.          

U Regionalnom centru u Mostaru prate se vremenske prilike i procjenjuje vrijeme pojave, razvoja i širenja pojedinih vrsta bolesti i štetnika na poljoprivrednim kulturama, a potom se obavještavaju poljodjelci o potrebi  preventivnog djelovanja u cilju pravodobnog i pravilnog korištenja pesticida.

Treba istaknuti da su izgradnju spomenutog agro-meteorološkog centa na lokalitetu Dubrava financirale su dvije europske organizacije: švicarska DEZA GTZ i talijanska CIEPA, a izgrađen je sukladno  pravilima Europske unija čiji je cilj proizvodnja što zdravije hrane i smanjivanje trovanja ljudi pesticidima (insekticidima, fungicidima i herbicidima) i drugim otrovima.

AMC od goleme je pomoći broćanskim vinogradarima

Agro-meteorološki centar na Dubravi od posebnog je značenja za sve vinogradare Brotnja – najvećeg vinogorja u BiH - jer svake proljeća zbog obilja vlage i sunca vinova loza naglo buja što pogoduju brzom razvoju plamenjače i drugih bolesti i štetnika na vinovoj lozi. Stoga je od goleme važnosti obaviti pravodobnu i pravilnu zaštitu pri čemu upute vinogradarima daju Vinarijini poljoprivredni stručnjaci, djelatnici Zavoda za sanitarnu službu i zaštitu bilja HNŽ i voditelji spomenutog regionalnog centra iz Mostara.


Budući da broćanski vinogradari jako dobro znaju da urod i kvaliteta grožđa uvelike ovise o pravodobnoj  i pravilnoj rezidbi trsova, oranju, gnojidbi, pljevidbi i zaštiti vinograda, oni redovito slušaju savjete poljoprivrednih stručnjaka i pridržavaju se njihovih uputa.

 Stoga i ne čudi da se u Brotnju svake godine proizvede 1.000 do 1.200 vagona autohtonih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine, koje se u tridesetak privatnih vinarija po najsuvremenijim tehnološkim procesima preradi u istoimena vina vrhunske kakvoće vrlo tražena i cijenjena na domaćem i svjetskom tržištu.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info