Broćanska večer: 850 ulaznica rasprodano za samo tri dana!

Od dr. Mirana Martinca i od Ivana Jarkića, glavnih organizatora tog skupa, doznali smo da će i ove godine Broćanska večer, imati humanitarno-zabavni karakter. Naime, dio prikupljenog novca uplatit će se na račun Centar za rehabilitaciju Stančić, a dio za potrebe završetka obnove vrijednog zdanja stare crkve u Gradnićima.

Golemo zanimanje

Koliko je zanimanje Brotnjaka koji žive i rade u Zagrebu i okolici, te Brotnjaka iz općine Čitluk za taj događaj, najzornije pokazuje činjenica da su ulaznice po cijeni od 200 kn za svih 850 mjesta u dvorani rasprodane već za  prva tri dana. Kako smo doznali od Ivana Jarkića i dr. Martinca, za Broćansku večer u Zagrebu organizatori pripremaju bogat kulturno zabavni program u sklopu kojeg će u glazbenom dijelu posjetitelje zabavljati poznati estradni umjetnici Mate Bulić i Marko Perković Thompson te mladi glazbenici broćanske župe Gradnići.

Uz njihov i nastup članova folklornih i pjevačkih skupina HKUD-a Brotnjo iz Čitluka te bogatu tombolu, posjetitelji će imati prigodu uživati i u hercegovačkim specijalitetima i sladiti se glasovitim broćanskim vinima žilavkom i blatinom. Inače, svoj dolazak na Broćansku večer najavili čelnici općine Čitluk s Ivom Jerkićem na čelu, koji će aktivno sudjelovati u organizaciji Večeri. Uz to, očekuje se da će tom skupu Brotnjaka u Zagrebu nazočiti  i brojni uglednici društveno-političkog, crkvenog i kulturnog života iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kažimo i to da će, te večeri zagrebačkim Brotnjacima će biti predstavljena vrlo vrijedna i zanimljiva knjiga „Uzor – čovjek fra Didak Buntić“, koju je ove godine napisao neumorni gradnićki župnik fra Marinko Šakota, inače pokretač i glavni organizator Didakovih dana.

Brojne aktivnosti Zajednice

Od dr. Mirana Martinca i Ivana Jarkića smo doznali da je Broćanska zajednica u Zagrebu postoji dvadesetak godina, da je nedavno uredno registrirana i da trenutno ima preko stotinu članova, a svaki dan se učlanjuju novi.

- Budući da naša Zajednica koristi privatne prostorije odvjetnika Primorca,  trenutno činimo napore kako bismo za rad Broćanske zajednice u Zagrebu osigurali prijeko potreban vlastiti prostor u kojem ćemo se sastajati i češće družiti. Unatoč nedostatku prostora, moram reći da je naš rad vrlo aktivan. Tako već četiri-pet godina zaredom u svibnju mjesecu u Franjevačkom samostanu u Dubravi organiziramo tradicionalni susret Brotnjaka koji žive u Zagrebu s Brotnjacima koji putuju za Bleiburg i tom prigodom zajednički slavimo sveti misu za sve bleiburške žrtve i branitelje poginule u Domovinskom ratu. Prošle godine tijekom tog druženja organizirali smo i jednu uspješnu aukciju slika prihod s koje je uplaćen u dobrotvorne svrhe – kaže Ivan Jarkić

Uz druženje i humanitarni rad

Koji je temeljni cilj vaše Zajednici ?

- Temeljni nam je cilj družiti se i povezivati naše rodno Brotnjo sa Zagrebom i Zagreb s našim Brotnjom te svojim prilozima pomagati ustanove koje se bave humanitarnom djelatnošću. Prošle godine odlučili smo pomoći Centar za rehabilitaciju Stančić, pomagali smo i Udrugu fra Slavka Barbarića Međugorje za stipendiranje studenata, obnovu crkve sv. Ante u Petrićevcu kod Banja Luke itd. Dakle, temeljni nam je cilj druženje i povezivanje s ljudima i prijateljima našeg rodnog Brotnja i usput humanitarno djelovati – u telefonskom razgovoru nam je rekao Ivan Jarkić.

Mile PAVLOVIĆ

brotnjo-online.com