Andrija Vasilj: Očekujemo izvrsnu berbu koja će se pamtiti

BLAŽ Enology, Andrija Vasilj

Iza nas je 4. festival vina Blaž Enology, po mnogima najbolji do sada. Kakvi su Vaši dojmovi?

Dojmovi su više nego dobri. Blaž Enology je izrastao u događaj koji savršeno zaključuje ljetno vrijeme i započinje sezonu berbe grožđa u Hercegovini. Ove godine smo imali više od tisuću posjetitelja. Zaista je lijepo biti dio te priče, dio tima Blaž. Vinari su svojoj Hercegovini podarili, po riječima naših posjetitelja iz Hrvatske, zaista jedinstven festival vina koji Hercegovinu prezentira u najljepšem svjetlu te je promovira kao vinsku regiju. 

Kolika je uloga ovoga festivala u promociji kulture pijenja vina?

Promocija je sigurno značajna. Ove godine je na Blažu sudjelovalo 26 vinarija uključujući i našeg gosta iz Slovenije Vinariju Šćurek. Vinari su imali priliku pokazati ono najbolje što imaju, a sudeći po reakcijama posjetitelja radi se o vrhunskoj kvaliteti. Naravno kultura pijenja vina blisko je vezana za gastronomsku ponudu našeg podnevlja. Blaž je i ove godine ponovno  ostvario suradnju s jednim od najboljih kuhara na ovim prostorima g. Nihadom Mameledžijom. Kao i ranijih godina imali smo i bogatu ponudu vrhunskih sireva koje je našim posjetiteljima predstavio Eko sir Puđa.

Činjenica je da BLAŽ iz godine u godinu raste kakvim ga Vi vidite u budućnosti?

Da, Blaž raste iz godine u godinu.  Prve godine sudjelovalo je sedam vinara, druge mislim 14, dok smo treće godine imali 21 vinara. Činjenica da se toliki broj vinarija predstavlja na jednom događaju, pokazatelj je kvalitete samog festivala. Naravno cilj nam je i dalje rasti i unaprjeđivati Blaž Enology.   Festival Blaž Enology koji će se uskoro održati i u drugim krajevima BiH i Hrvatske zasigurno je kvalitetan predstavnik Hercegovine kao vinske regije. 

Jesu li vina iz Hercegovine prepoznata na vinskoj sceni?

Svakako, hercegovačka vina su prepoznata na vinskoj sceni. Ja sam odrastao uz vinogradarstvo i proizvodnju vina, ali kada sam aktivno počeo sudjelovati u prodaji, ako se dobro sjećam negdje 2006. godine, hercegovačka vina su po zastupljenosti u Sarajevu pokrivala nekih 10-15% tržišta. Danas, trinaest godina poslije mogu reći da je ta zastupljenost porasla na gotovo 90%. Hercegovačka vina su zasigurno vrlo značajna za tržište.     

Što je još potrebno, što se zapravo može učiniti za daljnji razvoj i promociju naših vina?

Vrlo jednostavno, moramo kontinuirano raditi na kvaliteti proizvoda. Vinari su napravili velik iskorak, to je jedan od učestalijih komentara naših posjetitelja ove godine na BLAŽu.  Mnogi su pohvalili kvalitetu vina i način na koji su se vinari predstavili na festivalu.  Mislim da, uz pomoć novih tehnologija, možemo biti još bolji.  Znači kontinuiran rad na kvaliteti naših proizvoda, ustrajnost u promoviranju  Hercegovine kao vinske regiju i neizmjeran trud i rad. Tako ćemo zasigurno ostvariti vrhunske rezultate.   

 Kritike su pozitivne, posjetitelji oduševljeni. Imamo vrhunska vina. Je li ovo zaista onda procvat vinarstva u Hercegovini ?

Ne smijemo zanemariti sve što su naši stari napravili, taj kamen oslonac bez kojeg zasigurno danas ne bismo bili ovdje.  Ja osobno volim kritike jer samo tako čovjek napreduje, ide dalje, poboljšava stvari.  Konstruktivne kritike treba uvijek razmotriti i iz njih učiti, poboljšati stvari. Procvat - to će ovisiti o nama. Smatram kako je situacija dobra, imamo dobru perspektivu i smjer kojim idu naši hercegovački vinari iz zapadne, ali i  istočne Hercegovine. Ja osobno tu vidim svijetlu budućnost.

Blatina i Žilavka naše su autohtone sorte po kojima je i ovaj festival dobio ime. No tu je još jedna naša sorta trnjak. Kakav je njen potencijal? 

Trnjak je naša autohtona sorta. Potencijal joj je ogroman. To je  naša sorta i stoga je trebamo njegovati.  Upravo iz tog razloga, a ne samo zato što je kvalitetna i dobra nego što je autohtona i jer uspijeva upravo ovdje. Ona je naš adut, ona je naš “joker“ jer je nitko drugi nema osim nas.  Takav pristup je vrlo bitan za vinsku priču i  vinski marketing.   

Pred nama je ovogodišnja berba. Kakvu berbu očekujete?

Mi smo u našoj vinariji i vinogradima  i ove godine blisko surađivali s našim inženjerom  te se nadamo jednoj dobroj berbi. Odradili smo sve što smo trebali uraditi.  Ako Bog  da i ovih par dana ne bude vremenskih nepogoda, očekujemo izvrsnu berbu koja će se pamtiti. 

Hvala lijepa.

Hvala