FOTO  Država za čovjeka: Cijela Hercegovina kao velika pijaca

...a danas ćemo o nečemu sličnom. Teška ekonomska situacija u državi od nje je napravila jednu veliku pijacu. Prodaje se sve i svašta, a štandovi sa robom su izloženi pored glavnih prometnica.

Putujući tako Hercegovinom osim voća i povrća koje se prodaje svuda u svijetu možete pored prometnica kupiti i drva za ogrjev, odjeću i obuću, đubrivo za baštu, pa čak i ručno izrađene stolice i stolove.

Muka i neimaština je natjerala te ljude da pokušaju zaradi koju marku kako bi prehranili svoju obitelj. Država ih je naravno, kao i ljude iz jučerašnje priče ostavila na cjedilu ili kako reče jedan od njih osudila ih je na tihu smrt.

>>Lagumdžijina "Država za čovjeka" u Hercegovini  

Doznajemo od jednog prodavca da robu dolaze prodavati ljudi svih nacionalnosti i različitih profesija. Baš nedavno su novine pisale o jednom od njih koji je završio fakultet, ali je u nedostatku posla prinuđen prodavati drva za ogrjev.

Većina ih je nekada radila bilo u državnim tvrtkama ili u privatnika, ali su se nakon svega našli na ulici, ostavljeni od svih. Razočarani su sa ovom vlašću koju karakateriziraju kao bahatu i grabežljivu kao nijednu do sada i kažu da više neće nasjesti obećanjima političara.

Jedan od njih kaže da je za protekle izbore obećao jednoj stranci šest glasova iz svoje obitelji u zamjenu za novac. Na kraju umjesto novca su im za glasove ponuđene druge stvari, a novca nigdje. Ljudima je obećana država dostojna čovjeka, a danas su sve samo ne dostojni, a ova zemlja se može svakako nazvati, ali državom za čovjeka nikako.

hercegovina.info