Četiri kandidata u utrci za komesara

Policija FBiH
... o imenovanju čelnog čovjeka policije, piše dnevni-list.ba.

Mandat policijskog komesara istekao je 10. rujna 2013. godine, a na vidiku još nema dogovora. Neovisno povjerenstvo je provelo natječajnu listu i Vladi HNŽ-a predložilo da se Dragan Brkić imenuje za policijskog komesara.

Međutim, tada dolazi do krize vlasti u HNŽ-u, jer su bošnjački političari opstruirali rad Vlade tražeći poštivanje nacionalnog balansa, odnosno da se za policijskog komesara izabere čovjek iz reda bošnjačkog naroda.

Kandidati

Nakon masovnih prosvjeda građana, početkom veljače 2014. godine Vlada HNŽ-a je na izvanrednoj sjednici imenovala v.d. komesara Dragana Brkića na rok od 30 dana. Za to vrijeme političari su se trebali dogovoriti oko imenovanja istoga na mjesto komesara, ali početkom ožujka iste godine, točnije 7. 3. 2014. godine Dragan Brkić je pismenim putem obavijestio Vladu i Neovisno povjerenstvo da odustaje od daljnje kandidature na mjesto ravnatelja.

Neovisno povjerenstvo nakon toga nije zasjedalo do 30. svibnja 2014. godine, a tek 18. srpnja ove godine povjerenstvo je donijelo odluku da se raniji natječaj poništava i raspisuje novi. Na novi natječaj se prijavilo novih pet kandidata i to Ilija Lasić, diplomirani inženjer poljoprivrede za voćarstvo i vinogradarstvo, Amir Begić, diplomirani pravnik, Zdravko Taraba, diplomirani kriminalist, Ivo Marušić, diplomirani inženjer strojarstva i Vahid Alagić, profesor opće narodne obrane.

Njihove kuverte s prijava otvorene su u srijedu i odmah je odbačena prijava kandidata Marušića zbog nepotpune dokumentacije.

Ostavke

Međutim, ponovno dolazi do problema. Član Neovisnog povjerenstva Senad Droce podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana i postavlja se pitanje što i kako dalje.
Ivo Karačić, predsjednik Neovisnog povjerenstva za izbor i reviziju, potvrdio je za Dnevni list da je povjerenstvo primilo ostavku gospodina Droce i da će se na sljedećoj sjednici Povjerenstva koja bi se trebala održati idućeg tjedna raspravljati što dalje.

Prema zakonu, ako član Neovisnog povjerenstva podnese neopozivu ostavku, ista stupa na snagu danom podnošenja, a novog člana Neovisnog povjerenstva bira Skupština. Kako doznajemo, Neovisno povjerenstvo ne može predložiti Vladi imenovanje komesara policije, a da nije u kompletnom sastavu, odnosno bez jednoga od članova.

Očito je kako je politika umiješala svoje prste i da se mjestima čelnih ljudi, kako u policiji, tako i na svim drugim mjestima trguje na razne načine i mjesta dogovaraju iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti.

Ako političari sjednu za stol, postoji mogućnost da Hercegovačko-neretvanska županija dobije policijskog komesara prije izbora. Međutim, iz dosadašnjeg iskustva u njihovom radu izvjesno je da do toga ipak neće doći s obzirom na različite stavove. To što je Hercegovačko-neretvanska županija jedina bez policijskog komesara, očito nikoga ne zanima. Nepomirljivi stavovi političara u HNŽ-u, očito je, ostat će isti i do izbora, što će biti više od godinu dana da je policija bez glavnog čovjeka.

Tko su kandidati za policijskog komesara

ILIJA LASIĆ, iz Širokog Brijega, po zanimanju diplomirani inženjer poljoprivrede za voćarstvo i vinogradarstvo. Zaposlen u MUP-u Zapadnohercegovačke županije na mjestu načelnika Ureda komesara policije. Od 1993. godine zaposlen u policiji. Prije radio kao načelnik Policijske uprave u Širokom Brijegu i kao načelnik Sektora uniformirane policije.

VAHID ALAGIĆ, iz Konjica, po zanimanju profesor opće narodne obrane, trenutačno zaposlen u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na mjestu načelnika Odjela za zaštitu svjedoka. U policiji zaposlen od 1990 godine. Radio kao zamjenik zapovjednika Policijske postaje za sigurnost prometa u PU Konjic, a poslije kao zapovjednik iste. Od 1995. do 1997. godine radio kao zapovjednik Policijske postaje za sigurnost prometa u Mostaru. Od 1997. do 2003. godine radio kao načelnik Policijske uprave Konjic te tijekom 2003. kao načelnik unutarnje kontrole MUP-a HNŽ-a. Od 2004. do 2005. godine radio kao načelnik Regionalnog centra SIPA-e u Mostaru. Od 2005. do 2009. radio kao zamjenik ravnatelja Granične policije BiH.

AMIR BEGIĆ, iz Konjica, po zanimanju diplomirani pravnik, od 1987. do 1994. godine zaposlen kao inspektor u tadašnjoj Stanici javne sigurnosti u Konjicu. Od 1994. do 1995. radio kao načelnik Odjela krim policije Policijske uprave Konjic. Od 1995. do 1999. godine radio kao načelnik Centra javne sigurnosti Konjic. Od 2002. do 2003. godine radio kao načelnik Sektora krim policije MUP-a HNŽ-a, a od 2003. do 2009. radio kao načelnik Policijske uprave Konjic. Od 2009. do 2013. godine radio kao komesar policije MUP-a HNŽ-a.

ZDRAVKO TARABA, iz Viteza, po zanimanju diplomirani kriminalist, u policiji od 1994. godine. Radio kao načelnik Policijske uprave Vitez u razdoblju od 1998. do 2003. godine. Od 2003. godine do 2012. radio kao načelnik Sektora krim policije MUP-a Srednjobosanske županije. Od 2012. godine radi kao načelnik uniformirane policije MUP-a SBŽ-a.

IVO MARUŠIĆ, iz Busovače, po zanimanju diplomirani inženjer strojarstva, u policiji zaposlen od 1999. godine. Do 2007. godine radio kao načelnik Policijske uprave Busovača. Od 2007. godine do danas radi kao načelnik Policijske uprave Kiseljak. Marušić je odbijen sa svojom kandidaturom na mjesto policijskog komesara u HNŽ-u zbog nepotpune dokumentacije.

Raspale uniforme i vozni park

Zbog izostanka čelnog čovjeka ispaštaju policajci koji na posao dolaze u dotrajalim (raspalim) uniformama i one su iste bilo da je ljeto ili zima. O obući ne treba niti govoriti, jer kod većine zaposlenika ona nije ista. Vozni park MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije je u dotrajaloj fazi, bolje rečeno u fazi raspadanja. Svaki će policajac posvjedočiti da su automobili u jako lošem stanju (poderana sjedišta, raspadnuti tapacirunzi i veliki troškovi goriva i maziva). Dosta često se događa da su ograničeni i s potrošnjom goriva.

Međuljudski odnosi nikad gori

Odnosi pojedinih zaposlenika MUP-a HNŽ-a u jako su lošem stanju i mnogi tvrde da oni nisu bili nikad gori. Za to postoji nekoliko razloga, a jedan od njih svakako su neprovedena činovanja policijskih službenika ili činovanja provedena po dogovorima i namještaljkama, a ne po visini radnog staža i završenom školovanju. Osim toga, dosta rukovodećih mjesta u MUP-u ostalo je upražnjeno, jer se ne može raspisati natječaj bez policijskog komesara.