Živjet će vječno uspomena na Čapljinu

fecc

... održana u Čapljini. Na plaketama koje je Lars Algell, predsjednik FECC-a, uručio Čapljini, odnosno načelniku dr. Smiljanu Vidiću te Turističkoj organizaciji „Čapljinka", odnosno njezinu predsjedniku Ivanu Ragužu, piše „Memoria vivat" - Uspomena živi! Upravo tim bi se riječima moglo opisati ozračje koje je vladalo tijekom boravka u Čapljini pedesetak predstavnika ove međunarodne obitelji iz šesnaest država, piše Večernji list BiH.

Bogat program

Sadržajan program zaokupio je pozornost sudionika koji je počeo sastankom Međunarodnog odbora FECC-a, nakon čega je slijedila večera dobrodošlice, koja podrazumijeva razmjenu darova i suvenira za susrete prijatelja u što, svakako, spada skup voditelja nacionalnih udruga karnevalskih gradova i turističkih organizacija niza zemalja.

Program drugog i trećeg dana bio je promotivno orijentiran, međutim, uvod je bio podsjećanje na dva, za razvoj ove organizacije, zaslužna čovjeka - misom zadušnicom za Henrika Van Der Kroona, dugogodišnjeg predsjednika FECC-a, koji je umro tek deset dana prije manifestacije ‘Dies natalis' u Čapljini, u crkvi svetih Petra i Pavla u Strugama te posjet grobu Joze Pehara, prvog glavnog zastupnika FECC-a za BiH.

Tijekom boravka u Hercegvini sudionici ovogodišnje manifestacije ‘Dies natalis' obišli su stari dio Mostara, Počitelj, Vinariju „Vina Zadro" u Domanovićima, nekropolu stećaka Radimlja kod Stoca, rimsku Villu Rusticu u Mogorjelu, drugog, a zatim Međugorje i Park prirode Hutovo blato trećeg dana boravka.

Nakon zaista sadržajnog programa, uslijedio je zajednički doručak, oproštaj i odlazak prema svojim zemljama. Gala večera je imala svoj, za takve prigode standardni protokol, koji je počeo kraćim obraćanjem Ivana Raguža predsjednika Turističke organizacije „Čapljinka" koji je izrazio nadu da će Čapljina i proslava rođendana - ‘Dies natalis', u Čapljini, svim sudionicima ostati u lijepoj uspomeni. Potom je u svečarskome tonu nastavio i Lars Algell, predsjednik FECC-a.

- Dragi prijatelji, jako sam sretan zbog ovih nekoliko dana u Čapljini. Ovo je treći put da sam ovdje, u kratkom razdoblju, drago mi je što sam bio dio proslave, dio ‘Dies natalisa 2018.'. Jako sam zahvalan našim domaćinima, koji su nam omogućili doći ovdje i vidjeti toliko lijepih stvari, u ovom gradu i okolici. Naravno, jako cijenimo što smo imali i lijepo vrijeme.

Predsjednik Algell potom je uručio plaketu i kako je kazao „posebne medalje" dr. Smiljanu Vidiću, načelniku općine Čapljina, kao i plaketu Ivanu Ragužu, predsjedniku TO-a „Čapljinka", kao vid priznanja za uspješno domaćinstvo ovogodišnje manifestacije ‘Dies Natalis'.

Na kraju svečanoga dijela, sudionike je kratko pozdravio čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić, kazavši: - Dragi prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo u ovoj prigodi pozdraviti vas u ime cijele općine i u svoje osobno ime. Nadam se kako ste u ovih nekoliko dana provedenih u Čapljini, imali prigodu obići i vidjeti dio naše kulturno-povijesne i prirodne baštine, bolje nas upoznati i steći nova saznanja o ovim prostorima - kazao je, između ostaloga, čapljinski načelnik te primijetio kako osjeća „veliko zadovoljstvo što su bili domaćini i organizatori".

Vidimo se dogodine!

Sudionike završne svečanosti proslave rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova zabavljali su bend „Mediteran" i, nakratko, Čapljinske mažoretkinje. O samoj gala večeri suvišno je trošiti riječi, jer kad svoj rođendan slave ljubitelji karnevala, onda je to prava „fešta", a razlaz u jutarnjim satima.

Ukratko, čapljinski ‘Dies natalis' ispunio je očekivanja, kako čelnika FECC-a, tako i ostalih gostiju, što nam je potvrdio i Josip Silov, hrvatski predstavnik u FECC-u, inače dopredsjednik Europske asocijacije karnevalskih gradova. Pokrovitelj manifestacije FECC-a u Čapljini bili su Vlada HN županije i predsjednik dr. Nevenko Herceg. Sljedeći ‘Dies natalis' održat će se u gradu Yalova u Turskoj.