Zbog izlijevanja Bregave i izbijanja podzemnih voda poplavljeno više desetaka kuća u čapljinskim Nerezima

Nasip - zaštita od poplave
...i izbijanja podzemnih voda već poplavljeno više desetaka obiteljskih kuća. Stoga su mještani ovog novog čapljinskog naselja cijeli dan i noć proveli izvan svojih domova, a unutra su u nekoliko obitelji ostajale starije i invalidne osobe, koje se nisu mogle probijati kroz vodu.

Već oko 16 sati više desetaka kuća je bilo pod vodom, koja je još nadirala, a uz sve to pljuštala je i velika kiša.

To je za mještane značilo novu neizvjesnost i šok jer im se skoro svake godine ponavljaju iste stvari sa plavljenjem naselja. Tako je dio Nereza jučer u poslijepodnevnim satima izgledao kao pravo more, a mještanima čak ni duboke čizme nisu pomagale.

Više garaža i podruma je već bilo poplavljeno, voda je zadirala i u prizemlja kuća koje su mještani, baš zbog opasnosti od poplava, „dizali" koji metar u zrak gradeći betonske zidove. Bujice vode prelijevale su se iz jednog u drugo dvorište, pa je iz minute u minutu bilo sve više vodom zarobljenih kuća.

'' U roku od dva sata dvorište nam je poplavljeno i nemoćni smo bilo što poduzeti. Možemo ovako samo pobjeći na suho i moliti Boga da se voda smiri. A sve je još gore jer ide noć i šta onda raditi. Voda izvire iz zemlje, ali je ipak najveći problem ta klapna između naselja i rijeke Bregave, koju su jutros i danas dirali, pa je onda voda i prodrla iz korita rijeke Bregave. Zaista je vrijeme da se ovo rješi jer će nas voda odnijeti. " - panično su isticali mještani Nereza, s kojima smo se u predvečernjim satima probijali kroz vodu, ili bolje rečeno more, u ovom naselju.

Kako kiša nije prestajala a razina vode je samo rasla mještani su bili u strahu da se preko noći dogodi još veća katastrofa od onog što su jučer već preživjeli.

Frano Matić | Večernji list/ČAportal