Zabilježen poslijeratni rekord darivanja krvi u Čapljini

Još dvanaest čapljinaca, koji su se odazvali akciji, zbog određenih zdravstevnih problema (prehlada, gripa i konzumiranje lijekova) nije moglo dati svoju krv.

Već u prvih pola sata u manjoj dvorani Srednje škole Čapljina stvorio se dugačak red, a mnogi su Čapljinci dolazili i željeli darivati svoju krv. To je ugodno iznenadilo i same organizatore akcije i osoblje odjela transfuziologije, koji su još jednom pokazali svoju vještinu u pripremi i samoj realizaciji akcije darivanja krvi.

"U dosadašnjim akcijama prikupljalo se većinom oko 30 doza krvi, a samo se jednom prikupilo 35 doza. No, ovo je sada zaista apsolutni poslijeratni rekord kada je riječ o građanima. Akciji se odazvalo čak 60 građana pa se nadamo kako će se ovaj trend nastaviti i ubuduće. Ovom su akcijom Čapljinci položili ispit humanosti i neka to bude primjer svima drugima kako se može i treba pomagati onima kojima će ta krv i trebati. Do sada je bila praksa da se više krvi prima nego što se daje, pa se nadamo kako će se u Čapljini i taj omjer uskoro popraviti u korist davatelja krvi. " - istaknuo je Ozrenko Matić, predsjednik Skupštine Crvenog križa općine Čapljina i koordinator akcija dragovoljnog darivanja krvi.

Ni jučerašnja akcija darivanja krvi nije prošla bez Zlatka Lučića, apsolutnog rekordera po broju darivanja krvi u općini Čapljina, ali i šire. Tako je Zlatko jučer po 54. put dao svoju krv i tako, kako kaže, još jednom olakšao dušu jer zna da će ta krv nekome pomoći a tko je u nevolji.

"Nikada se ne zna kome će ta krv zatrebati, možda baš nekome od nas koji smo se danas ovdje okupili. Drago mi je kada vidim ove dečke i cure kako stoje u redu da daju svoju krv. To je velika motivacija za sve nas koji darujemo krv, a ja neću stati sve dok me zdravlje služi i dok mogu hodati na svojim nogama. Želja mi je doći do društa u kojem su oni koji su krv darivali po stotinu puta. Ima još dosta do tog društva, ali Bože zdravlja i samo polako. " - rekao nam je Zlatko dok je strpljivo čekao svoj red na darivanje krvi. I on je bio iznenađen tolikim brojem darivatelja krvi jer, kako kaže, do sada nije naučio stojati u redovima kako bi dao krv.

Priznanje za 30. darivanje krvi i prigodan ručni sat jučer je dobio i Slavko Mijatović. I on je pokazao svoju humanost te se tako uključio u utrku kako bi stigao rekordera Zlatka Lučića.

Svim darivateljima u općini Čapljina jučer je zahvalila i Anita Jović,predsjednica Crvenog križa Općine Čapljina koja je najavila nove akcije darivanja krvi.

I osoblje odjela transfuziologije KBC Mostar zahvaljuje svim Čapljincima na ovolikom odzivu prigodom darivanja krvi i svi se nadaju kako će se ovaj trend nastaviti i ubuduće.

Frano Matić/ČAportal