Za besplatne preventivne preglede '' Tjedan mimoza '' u Čapljini

mimoza
Pod sloganom „ Vaše zdravlje je vaša najveća dragocjenost “, na više punktova u gradu, u gradskoj pošti, bankama, trgovinama kozmetike i slično, postavljeni su prigodni štandovi s buketima mimoza na kojima građani mogu donirati sredstva u humanitarne svrhe. Govoreći o ciljevima akcije predsjednica Udruge „ Agata “ dr. Vesna Vidić Korda naglašava:

„ Ova akcija ima za cilj omogućiti preventivne preglede ženama koje nisu u mogućnosti besplatno otići, jer Zavod za javno zdravstvo ne pokriva troškove pregleda brisa papa, zbog čega moraju plaćati 20 KM. Naša Udruga akcijom koja je u tijeku, pokušava osigurati sredstva za besplatne preventivne preglede žena u Domu zdravlja u Čapljini, gdje pored tog ginekološkog pregleda mogu obaviti i mamografski pregled, kao i pregled ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Prema tome, ovo je humanitarna akcija, a cilj nam je da preventivne preglede rade žene svih dobnih skupina, svih kategorija društva, a ne samo visoko educirane i dobrog imovnog stanja “ , kaže dr Vidić Korda, te podvlači:

Akcija ima i edukativni karakter jer se na postavljenim punktovima nalaze i leci kojima se propagira zdrav seksualni život, prevencija spolno prenosivih bolesti, odnosno infekcije HPV virusom koji je glavni uzročnik karcinoma vrata maternice. Na to treba uputiti ne samo odrasle nego i tinejdžere, jer postoji cjepivo protiv HPV-a kojim bi se trebale cijepiti djevojčice u dobi od 13 godina, odnosno prije stupanja u seksualne odnose. Na ovaj način educiramo i mladu populaciju za zdraviju cijelu životnu dob.

-U sklopu '' Tjedna mimoza '' najavljena su i predavanja?

U prevenciji raka vrata maternice vrlo važan je zdrav seksualni život, odnosno odrastanje mlade populacije pa ćemo u dogovoru s ravnateljima škola održati predavanje u svezi spolno prenosivih bolesti, odnosno prevenciji općenito i zdravom životu.

-Ima li izgleda da preventivni pregledi budi besplatni?

Već nekoliko puta pokušali smo od našeg, županijskog, Zavoda zdravstvenog osiguranja dobiti suglasnost da se preventivni pregledi obavljaju uz njihovo plaćanje. Međutim, upravo prvog dana akcije dobili smo zadnju odbijenicu. Cijenim da je važno upozoriti građane da misle o svom zdravlju na vrijeme, iako je zdravstvena skrb skupa, međutim – biti bolestan je najskuplje; naglašava dr. Vesna Vidić Korda.

Ako dozvoli vrijeme '' Tjedan mimoza'' i na ulici
Prema riječima dr. Vesne Vidić Korda u sklopu „ Tjedna mimoza “ planirano je postavljanje punktova i na najprometnijim gradskim ulicama i trgovima, u subotu i nedjelju, 30. i 31. siječnja. Hoće li se to ostvariti, zavisi od vremenskih prilika.

Dušan Musa | ČAportal