Vodostaj Neretve u porastu, u Nerezima se pojavila nova vrela

Kako doznajemo od dežurnog u Službi za motrenje i obavješćivanje općine Čapljina, gospodina Miroslava Nikše, Jablaničko jezero bilježi porast od 10 cm po satu, dok Neretva raste 2 cm po satu, što regulira ispuštanje vode na HE Mostar.

'' Trenutno nema razloga za brigu, jer prognoze su takve da ne bi trebalo biti izlijevanja. Najteže je i dalje u mjestu Nerezi, gdje se javilo nekoliko novih vrela, odnosno izvora, koji čak nisu postojali u siječnju, kada je poplava bila veća od ove, no sigurni smo da se neće doći do kritične situacije. Ipak, u idućih 12 sati očekuje se tendencija blagog pogoršanja ukupnog stanja. '' - ističe za ČA::portal gospodin Nikše.

Važno je istaknuti i kako nam na ruku ide i činjenica da je razina Jadranskog mora niža za 11 centimetara u odnosu na stanje u 12 sati, što znači da more neće pogurivati Neretvu natrag, a što bi stvorilo velike probleme. Kako doznajemo od Županijskog centra u Dubrovniku, oseka će trajati sve do jutra, tako da nema potrebe za panikom.

Gospodin Nikše ističe kako su pripadnici Civilne zaštite i Vatrogasne postrojbe Čapljina stalno na terenu, gdje nadgledaju situaciju i vrše sanaciju na mjestima gdje je to potrebno.

Još jednom se pozivaju svi građani koji primijete bilo kakve neobične pojave da to prijave na broj telefona 121.

Poplavljena područja tijekom dana posjetio je zajedno sa svojim pomoćnicima i pripadnicima Vatrogasne postrojbe Čapljina načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, koji je razgovarao s mještanima, te im udijelo osnovne namirnice potrebne za život.

Kritično je stanje i u susjednom Metkoviću, gdje vodostaj Neretve iznosi 313 centimetara, što je za 70cm više nego jučer, pa su uvedene redovite mjere obrane od poplava. Neretva se ponovno kroz svoj pritok Norin počela razlijevati na već prije poplavljene poljoprivredne površine i okućnice u rubnim dijelovima grada.

Voda je trenutačno desetak centimetara ispod praga nekoliko najnižih kuća.

Komunalci i vatrogasci počeli su puniti vreće s pijeskom i dijeliti ih ljudima čije bi kuće mogle biti ugrožene.

Zdravko Jakiša | ČA::portal