Večeras u kinu ''Mogorjelo'' besplatna projekcija filma ''Haag, EU ili Hrvatska tugo moja''

Projekcija filma započet će u 21 sat a ulaz je besplatan. Kroz film se isprepliću dvije priče, u prvoj glumica (Zrinka Cvitešić) priprema monodramu Europa danas, a druga prati hrvatskog branitelja oboljelog od PTSP-a (Neb Chupin) koji odlazi kod psihijatra (Božidar Alić), a piše pisma svom nekadašnjem zapovjedniku Anti Gotovini.

U filmu glume, među ostalima, izraelska glumica Gila Almagor, američki glumac Armand Assante, a pojavljuje se i nekadašnji poljski predsjednik Lech Walesa. Autor scenarija je poljski redatelj i pisac Jozef Szajna, koji je bio zatvorenik u Auschwitzu i Buchenwaldu.

Kao kuriozitet filma najavljuje se 16 minuta duga, najdulja špica u povijesti domaće kinematografije s imenima 15.786 poginulih i nestalih branitelja u Domovinskome ratu.

Snimanje filma trajalo je godinu i pol dana, film traje devedesetak minuta, a koštao je 700 tisuća eura. Po Sedlarovim riječima, prihod od prodaje dvd-a ići će u korist Zaklade za istinu o Domovinskome ratu, odnosno obranu hrvatskih generala na sudu u Haagu.

ČA::portal