Uprava Parka Hutovo blato: Došlo je do zabune, nismo pustili kornjaču

Hutovo blato, crvenouha kornjača, opasnost
Iz Uprave, naime, tvrde da su objavljene fotografije o puštanju kornjače fingirane, a da je kornjača isti dan nakon što je predata radnicima Parka uginula. Vijest prethodno nisu demantirali, jer nisu smatrali da će ista ostaviti bilo kakve posljedice...

Njihov komentar objavljujemo u cjelosti.

„Poštovani,

Želio bih reagirati na tekst "Invazivne vrste doprinose biodiverzitetu samo u BiH - Crvenouha kornjača puštena u park prirode Hutovo blato".

U našem parku prirode nije evidentirano prisustvo crvenouhih kornjača koje bi mogle predstavljati opasnost za autohtonu floru i faunu.

U tekstu se navodi kako je u park prirode puštena crvenouha kornjača koja je ranije bila kućni ljubimac. Vlasnik te kornjače se obratio i došao u Park želeći da pusti kornjaču na slobodu, ne precizirajući da je riječ o crvenouhoj kornjači. Dao je nama i otišao nakon fotografiranja koje je na njegovo insistiranje bilo fingirano - pošto smo mu odmah stavili do znanja kako ćemo zadržati kornjaču u akvariju, dok ne utvrdimo je li može predstavljati opasnost ili ne - da se neće pustiti u prirodu.

Vlasnik je zamolio naše djelatnice da obave par fotografija i otišao te se nije kasnije interesirao. A kornjača je stavljena u akvarij gdje je isti dan uginula. Čim smo vidjeli da je riječ o crvenouhoj kornjači, pokušali smo kontaktirati vlasnika, no bez uspjeha.

Vidjeli da je objavljena vijest o puštanju u lokalne portale, no nismo je demantirali jer nismo mislili da će imati ikakve posljedice.

Molimo da imate razumijevanja i o teškoj situaciji u kojoj se nalazi ovaj Park prirode zbog problema s financiranjem zaštite, krivolovom i vodnim režimom i da ne puštate u javnost glasine da u naš park puštamo sve i svašta.

S poštovanjem, Uprava Parka"

 

radiosarajevo.ba