FOTO  U Zvirovićima održan komemorativni skup u spomen na Božana Šimovića i stradale branitelje

U Zvirovićima održan komemorativni skup u spomen na Božana Šimovića i stradale branitelje
Njihova se žrtva nikada ne smije zaboraviti." - poručeno je u Zvirovićima kod Čapljine gdje je danas u sklopu manifestacije ''U spomen na hrvatske vitezove" upriličeno odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima. Poseban je naglasak bio na čapljinska naselja Zviroviće i Prćavce koja su u Drugom svjetskom ratu i poraću imala 77, a u Domovinskom ratu 9 žrtava.

Svima njima je u Zvirovićima, uz prometnicu Čapljina - Čitluk, podignut veliki spomen križ, ispred kojeg su danas poloľeni vijenci i zapaljene svijeće te sluľena sveta misa zadušnica.

Ovom manifestacijom obilježena je i 19. obljetnica pogibije Božana Šimovića, legendarnog zapovjednika hrvatskih snaga, koji je 1992.godine poginuo na području Rotimlje kod Stoca, a po njemu je ime dobila i čapljinska vojarna, prva oslobođena u BIH. I Božanovo je ime na spomen obilježju u Zvirovićima, a uz njega i drugi poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata sa ovog područja.

Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Općine Čapljina na čelu s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, Koordinacije Udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Čapljina, Udruge političkih zatvorenika općine Čapljina, Udruge hrvatske vojske 1941. - 1945. godine općine Čapljina, izaslanstvo za pitanja branitelja HNŽ-a, Koordinacija temeljnih udruga HVO-a, Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a i HB HNŽ-a, izaslanstvo ministarstva obrane i oruľanih snaga BiH, Udruga pokreta Ludvig Pavlović, izaslanstva općina Stolac, Ravno i Neum sa Udrugama proistelim iz domovinskog rata navedenih općina, izaslanstvo Općinskog odbora HDZ BiH Čapljina, izaslanstvo Predsjedništva HDZ BiH, izaslanstvo OO HDZ BiH 1990 Čapljina, izaslanstvo Vijeća mladih Općine Čapljina, izaslanstvo mjesne zajednica Zvirovići - Prćavci te učitelji i djeca Osnovne škole ''Vladimi Pavlović'' - područni odjel Prćavci i Zvirovići.

U svom obraćanju načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić poručio je da se i danas neki poigravaju sa žrtvama palih hrvatskih vitezova, a sve zbog osobnih interesa i želje za položajem.

''Iz godine u godinu okupljamo se na misi za pokojnog Božana i sve poginule branitelje u Zvirovićima kod ovog križa, koji je za hrvatski narod simbol vjere i žrtve. I zbilja, svi naši poginuli branitelji su imali vjeru u svoj narod, kulturu, jezik i crkvu i zbog te vjere bili su spremni na žrtvu. Njihova žrtva je najveća koja može biti - život. Nažalost, danas može se reći da taj njihov san nije dosanjan i završen, jer živimo u vremenu kada se kao pojedinac i cijeli narod moramo žrtvovati - još uvijek živimo u državi u kojoj hrvatski narod nema prava koja imaju ostala dva naroda. Naša temeljna prava kao naroda se sustavno gaze.

Stoga se moramo žrtvovati sa ciljem da postanemo jedinstveni kao narod, jer to je jedini način da ostvarimo što zelimo i završimo san koji su sanjali oni koji su za njega dali svoj život. Danas se od nas ne traži najveća žrtva, da damo svoj život - trebamo se žrtvovati na drugi način, na način da oprostimo i pomognemo svom prijatelju i susjedu, da djeci navečer pričamo priču kako su ginuli naąi branitelji, kako i zašto su dali svoje živote.

Naša žrtva treba biti takva da znamo reći ''Ne, neću da budem dio vlasti koja sustavno gazi prava moga naroda. Između takve vlasti i moga naroda biram svoj narod.'' Zar je to velika žrtva? Samo tako moći ćemo doći na grob pokojnog branitelja, pomoliti se i reći ''Evo prijatelju, tu sam kraj tebe, ali ovaj put uzdignute glave, jer sa završio ono što si ti započeo, jer sam završio ono za što si ti dao svoj život.''

Mi ćemo brzo dočekati taj trenutak, i ja osobno vjerujem u ovaj narod, vjerujem u ovaj križ koji će nam biti vodilja na tom putu.'' - poručio je u svom obraćanju načelnik Vidić.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen križa u mjesnom groblju služena je sveta misa za sve branitelje koji su svoj život za domovinu dali u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu. Na kraju je u mjesnom groblju u Zvirovićima položeno cvijeće na grob Božana Šimovića.

Organizator skupa odavanja počasti poginulim braniteljima u Zvirovićima je bila Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina, a pokrovitelj ove manifestacije je Općina Čapljina.