U Trebižatu održan turnir u JAMBU - jedini takav u Hercegovini

Naime, u ovom mjestu jučer je odigran turnir u jambu, popularnoj igri sa kockicama poznatoj širom svijeta. Zanimljivo je istaknuti kako je Trebižat jedino mjesto u Hercegovini u kojem se održava turnir u jambu, a broj natjecatelja na ovom turniru pokazao je koliko je ova igra popularna i koliko je velik čar pobjede.

Ove godine na turnir se prijavilo 14 parova, tako da se početni krug igrao na 7 stolova, a natjecatelji i gledatelji toliko su se uživjeli u igru da se činilo kako se u najmanju ruku igra svjetsko prvenstvo u jambu. Ove godine na turniru je bilo dosta mladih, koji su s dosta energije i motivacije bacali kockice, nastojeći tako eliminirati favorite u samom početku natjecanja

Skala, silazna, uzlazna, ful, jedan i poker samo su dio ove zanimljive igre u kojoj su glavni rekviziti kockice i gdje postoje jasna pravila.

''Turnir u jambu tradicionalno se igra kod nas u Trebižatu, a ovo je već osmi službeni turnir. Imali smo kratki prekid od dvije godine, kada se turnir nije održavao zbog recesije, a ovogodišnji je prvi nakon te pauze. Jamb je u Trebižatu jako popularan, tu se na Domu igra već preko 30 godina, a upravo zato smo došli na ideju da organiziramo i službeni turnir.

Kao što ste i vidjeli, turnir je trajao cijelo poslijepodne i borba je bila jako tijesna, a uz napetu i zanimljivu igru ipak je od svega najvažnije druženje i zajedništvo.'' - istaknuo je za naš portal glavni organizator ovoga turnira Robert Borovac.

Svoju sreću, strpljenje, snalažljivost i znanje o ovoj igri pokazali su natjecatelji svih godišta i svih profila - učenici, studenti, profesori i doktori, što je turniru dalu posebnu draž. Kako su nam kazali natjecatelji, cilj igre nije bilo samo osvajanje prvog mjesta nego i dokazivanje protivnicima, jer su tijekom turnira igrali brat protiv brata, otac protiv sina i rođaci protiv rođaka...

Nakon višesatne napete i neizvjesne borbe pobjednici turnira postali su Jure Vasilj i Renato Grgić, koji su u finalnom susretu bili bolji od Roberta Jovića i Igora Dragičevića. Pobjednici su poručili svim igračima jamba diljem Bosne i Hercegovine i svijeta kako ih izazivaju na dvoboj, te da se jave kako bi u Trebižatu organizirali svjetsko prvenstvo i Olimpijadu u jambu, kako bi se napokon doznalo tko je najbolji igrač jamba u svijetu.

Po završetku tunira pobjedniku je uručena nagrada - pepelnica u obliku kocke (simbolično jer se jamb igra s kockicama) kao i novčana nagrada u iznosu od 250 KM.

Z. J. | ČA::portal