U mrtvačnici u Čapljini dvije godine leži leš nepoznatog muškarca

neidentificiran leš, mrtvačnica u Čapljini, tužiteljstvo hnž
Uzrok smrti

Očevidom koji su tada obavili pripadnici Policijske uprave Čapljina rukovodio je sada već bivši tužitelj Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije Predrag Tomić, koji je naložio obdukciju, a koju je dan nakon pronalaska obavio vještak medicinske struke Hamza Žujo.

Budući da je leš pronađen u fazi raspadanja, Žujo se nije mogao izjasniti o uzroku smrti, nakon čega je slučaj završio u ladicama Županijskog tužiteljstva.

Tek dva dana uoči odlaska Tomića na poziciju državnog tužitelja, u Sektor kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije stigla je obavijest o ovom slučaju te je, kako nam je rečeno, zatraženo da se poduzmu sve mjere i radnje, odnosno da se u bazi nestalih izvrši provjera radi identifikacije pronađenog leša.

Međutim, kako nisu bile navedene konkretne upute, već puka formalnost, potom su iz Sektora kriminalističke policije zatražili da se tužitelj decidirano izjasni o poduzimanju konkretnih mjera i radnji te su predložili DNK vještačenje odnosno uzimanje uzorka od rodbine nestalih osoba.

- Tek se od veljače počelo intenzivno raditi na ovom predmetu, nakon što ga je zadužio drugi tužitelj, a mi smo nakon toga od rodbine sedam osoba koje bi, eventualno, mogle odgovarati uzeli uzorak za vještačenje - kaže izvor "Avaza" iz Sektora kriminalističke policije, gdje se nadaju da će na ovaj slučaj uskoro biti stavljena točka.

Dok se čekaju rezultati vještačenja u čapljinskoj Mrtvačnici, prema naredbi Tužiteljstva HNŽ, leš ne smiju ukopati.

Veliki troškovi

Kako nam je kazao v. d. direktora Mrtvačnice Josip Perić, u početku je bilo osoba koje su se interesirale za leš i to telefonom, no on ih je upućivao na policiju i Tužiteljstvo HNŽ.

- Vjerujte, u ove dvije godine smo nebrojeno puta slali upite u Tužiteljstvo, jer i nama je stalo da se ova priča završi. S jedne strane, želimo da se leš identificira kako bi ljudski bio sahranjen, a, s druge, stvaraju nam se veliki troškovi. Jer, 24 sata ležanja u mrtvačnici, prema našem cjenovniku, košta 80 KM. Kad se sve zbroji, dobije se astronomski iznos, a mi bismo bili sretni kad bi nam Tužiteljstvo i trećinu platilo - kaže Perić.

Ne zna se ni tko je žena iz Sarajeva

Detalj s mjesta nesreće 30. studenog 2013. godine

Identitet žene koju je 30. studednog prošle godine u blizini GRAS-ove remize u Sarajevu pregazio tramvaj također još nije poznat. Ono što je dodatno otežalo cijeli slučaj jeste da nastradala kod sebe nije imala nikakav osobni dokument.

Tada su kružile dvije verzije priče o okolnostima pod kojima je žena stradala. Prema prvoj verziji, radi se o ženi romske nacionalnosti koja živi u sarajevskom naselju Švrakino Selo, a koja je policiji odranije poznata kao duševna bolesnica. Prema toj verziji, skočila je pod tramvaj izvršivši samoubojstvo. Druga verzija je da je nesretna žena, navodno, neoprezno prelazila cestu kada je na nju naletio tramvaj, koji ju je pregazio.