U Hercegovini najtraženije povrće kupus, koji je poskupio

tasovčići, pijaca, cijene
Prema evidenciji barometra cijena, to je rekordno rano, posebice ako se ima u vidu nepovoljna vremenska situacija, uglavnom oblačno vrijeme tijekom jeseni i zime. Kontradiktorno je da se osjeća nestašica domaće robe, a da istodobno u odnosu na konac prošlog tjedna bilježimo niz manjih pojeftinjenja, piše Večernji list BiH.

Cijene variraju...

Najtraženije povrće je kupus, koji je poskupio, zimski se cijeni od 55 do 60 feniga, dok je mladi sa 60 do 70 feniga skočio na 90 feniga do marku. Za nijansu je skuplji i špinat - 1,2 do 1,5 KM za kg. Prvi bijeli luk cijeni se 5,5 KM i oborio je cijenu starog, koji je 5 KM za kilogram. Crveni luk je od 70 feniga uvozni pa do 1,6 KM domaći, dok je mlada glavica 1 8 KM. Pojavio se i mladi kelj koji se cijeni od 1,5 do 1,7 KM, mladi plastenički krumpiri iz Svitave te ljubuške općine cijene se od 1,7 do 2 KM. Stari krumpiri, uvoz iz Njemačke, i dalje su 60 do 70 feniga, a domaći s Morina su 90 feniga po kilogramu. U manjem padu su cijene nekoliko artikala, a na prvom mjestu je zelena salata čija je nova cijena 70 feniga do 1,2 KM. Jeftiniji su i krastavci - 1,7 do 1,9 KM, zatim peršin i celer, koji su od 2,5 do 3,5 KM, dok je ostalo povrće uglavnom zadržalo cijene, pa je plastenička raštika i dalje 2,5 do 3 KM, cvjetača 1,7 do 2 KM, blitva 1 do 1,3 marke, poriluk 90 feniga do 2 KM, mrkva je 90 feniga do marku te cikla koja se cijeni marku za kilogram. Isključivo uvozni grah u zrnu cijeni se od marku, kineski, pa do 3,8 KM, kanadski. Od izvansezonskog povrća ističemo cijenu rajčica iz Turske, koje su od 1,3 do 2,10 KM, zatim patlidžana 1,7 do 1,9 KM, paprika 2,5 KM...

Obilje različite robe

Cijena jagoda s povećanjem ponude nastavlja padati, trenutačno je 3,5 do 4,5 KM, isključivo uvozne jabuke nude se po cijeni do 1,5 do 2,2 KM i rekordno su skupe u ovo doba godine od otvaranja čapljinske veletržnice, prije dvadesetak godina. Povremeno se može naći domaća jezgra oraha čija cijena varira 15 do 20 KM za kg. Ponuda kuka je sve skromnija, a cijena je 1 do 1,5 KM za vezicu. Sve navedene cijene su na veliko. Ispred veletržnice obilje je različite robe, od drva i stajskog gnojiva do ribe i presadnica povrća. Presadnice i dalje imaju standardnu cijenu, dok su prodavači ribe kazali da su ugodno iznenađeni potražnjom. 

Vecernji list