U Čapljini obilježena 18. obljetnica oslobađanja vojarne "Božan Šimović".

Čapljina, vojarna, Božan Šimović, Čapljina
"Danas smo u Čapljini obilježili 18. obljetnicu oslobađanja prve vojarne u BiH i može se s pravom reći kako je to bio prvi korak u osamostaljivanju i održanju BiH kao suverene države", kazao je u izjavi za Fenu ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić. 

Po njegovim riječima, to je bio početak sloma Miloševićeve velikosrpske politike "i ovdje ne samo da su udareni temelji samostalnosti BiH nego i temelji dijela Hrvatske, s obzirom da je ovdje bio i obrambeni zid južnog dijela Hrvatske". 

"To je sigurno bio veliki dan za BiH koji nije, dijelom zbog okolnosti koje su nastale, adekvatno tretiran i upravo oni koji su trebali poštivati ovaj dan, kao prvi dan obrane prostora BiH, jednom prilikom rekli da ovo nije njihov rat, ali bit će da su tada pogriješili i otišli su nekim drugim putem i okrenuli su oružje upravo protiv onih koji su počeli prvi da brane BiH", kazao je Vrankić. 

"Mi nemamo kome šta da se ispričavamo, mi smo branili svoje, očuvali svoje, i ono što još očekujemo da očuvamo, odnosno da stvorimo jeste da nas oni priznaju i da nam omoguće ravnopravnost unutar BiH jer ovdje danas slavi Hrvatsko vijeće obrane koje je i učinio to djelo. 

Smatramo da smo napravili veliki zalog za BiH i očekujemo kroz naredne ustavne promjene da budemo ravnopravan narod s druga dva naroda u BiH", kazao je Vrankić. 

Na svečanosti obilježavanja, uz ostale nazočili su predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, obitelji poginulih pripadnika HVO-a te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

(Fena)