Tisuće vjernika iz cijele Hercegovine i Dalmacije na biskupskoj mladoj misi Petra Rajića

Za mene je ovo danas najbolje povezivanje Domovine i dijaspore i svih nas katolika koji već 14 stoljeća posebno znamo čuvati vjeru u Boga, svoj narod i Domovinu. Dosta je ovdje stradanja od rata i veliki je broj obitelji ostao trajno ožalošćen i u tuzi zbog gubitka svojih najmilijih. I u dijaspori je sve to teško bilo slušati i gledati ali sve nas je vjera u Boga održala na ovom svijetu.Budimo svi okupljeni i složni u vjeri i molitvi za Boga i Domovinu. “ - poručio je jučer novozaređeni nadbiskup don Petar Rajić u svojoj biskupskoj mladoj misi u župnoj Crkvi u Dračevu.

Tisuće vjernika iz cijele Hercegovine i Dalmacije jučer je prosto okupiralo čapljinsko naselje Dračevo i ovdašnju župnu Crkvu u kojoj je don Petar Rajić prije 23 godine imao i svoju mladu misu. Nakon subotnjeg ređenja za nadbiskupa u Mostaru juče je posebno svečano bilo u župi Dračevo i naselju Doljani iz kojeg su u Kanadu otišli don Petrovi roditelji Liberan i Dominika.

“ Ovo je za nas poseban dan jer se nakon toliko godina ponovno okupljamo ispred ove Crkve u Dračevu koja je i trajno obilježila našu obitelj. Hvala dragom Bogu i svim Hrvatima katolicima na ovom području za sve ovo što se radi za našeg Petra. “ - rekao nam je prije svete mise don Petrov otac Liberan dok je sa drugim sinom Viktorom sa kanadskom i hrvatskom zastavom u rukama primao čestitke rodbine i prijatelja. Otac Liberan stoga je i poželio jedno slikanje za Večernjak i Čapljinski portal sa članovima HKUD „ Luke “ Višići koji su sa župnim zborom Dračevo i pjevačkom skupinom iz Doljana jučer i uveličali misno slavlje u dvorištu župne Crkve u Dračevu.

Nakon procesije skupa sa većim brojem svećenika i pozdrava vjernika započelo je misno slavlje na kojem je slavljenika don Petra u ime naselja Doljani pozdravio njegov rođak Ivan Rajič. Don Petrova rodica je ovom prigodom i recitirala na oltaru a don Petru je posebnu dobrodošlicu i zahvalu u ime cije župe Dračevo izrazio župnik don Ivica Boras.

“ Ovo je najveći događaj za našu Župu i teško da kome u ovom trenutku nije zatitralo srce od uzbuđenja. “ - istaknuo je župnik Boras. Prije nego je počeo svoje prvo misno slavlje kao nadbiskup u župi Dračevo don Petar je primio niz darova među kojima su i slike te kaleži. U svojoj propovijedi don Petar je pozvao na jedinstvo Hrvata katolika u Domovini i dijaspori jer je to, kao je istaknuo, i jedni put ostanka katoličke vjere. I nakon svete mise don Petar je primao brojne čestitke a posebna fešta u njegovu čast priređena je sinoć u Hrvatskom Domu u Doljanima.

tekst i foto Frano Matić | V. L. | ČAportal