Svjetski dan močvarnih staništa, 02. veljače, obilježava se u Hutovu Blatu

...šuma, a da se 2. veljače obilježava kao Svjetski dan močvarnih staništa. Ova, 2011. godina, kako se navodi, proglašena je Međunarodnom godinom šuma radi podizanja svijesti društva o značaju šuma i unapređenja održivog gospodarenja, zaštite i stanja šuma na zemlji.

Sve države članice UN-a su pozvane da tijekom 2011. na međunarodnom i nacionalnom nivou organiziraju različite aktivnosti kojima bi se obilježila Međunarodna godina šuma i na taj način ukazalo javnosti na dobrobiti koje šumski ekosistemi daju čovječanstvu.

Radi obilježavanja Međunarodne godine šuma, Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i bosanski šumari, kako se navodi u priopćenju tog udruženja, namjeravaju nizom prigodnih aktivnosti ukazati na značaj i ulogu šuma u Bosni i Hercegovini i podijeliti svoja iskustva iz duge prakse održivog gospodarenja šumama sa svim građanima BiH.

Proglašenje 2. veljače za Međunarodni dan močvarnih staništa kao i njegovo obilježavanje ima za cilj ukazati na probleme očuvanja i poboljšanja stanja močvarnih staništa kao specifičnih ekosistema. Države - potpisnice međunarodne Konvencije o močvarama moraju provodili zaštitu močvara osnivanjem prirodnih rezervata od kojih najmanje jedan mora biti predložen za Ramsarski popis.

Bosna i Hercegovina je pristupila Ramsarskoj konvenciji i ima zaštićene močvarne rezervate Hutovo blato i Bardača. Uvažavajući značaj i funkciju močvarnih staništa u kontekstu zaštite, očuvanja i razvoja biodiverziteta u BiH Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine će, u okviru svojih redovnih aktivnosti, dati aktivan doprinos na zaštiti ovih značajnih ekosistema, priopćeno je iz tog udruženja.

FENA