Svečano otvaranje Međunarodne konferencije o prekograničnoj suradnji u regiji Dinarskoga luka, Čapljina 29.06.-01.07.2010.g.

...prekograničnoj suradnji u regiji Dinarskoga luka (International Conference on Transboundary Cooperation in the Dinaric Arc). Konferenciju zajednički organiziraju IUCN, WWF, SNV i Federalno ministarstvo okoliša i turizma Bosne i Hercegovine i uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske.

Raznolikosti, kako kulturna tako i prirodna, je ono što čini regiju Dinarskog luka tako posebnom, a jača prekogranična suradnja i zajedničke akcije će osigurati budućnost  toj  raznolikosti. Na 9. Konferenciji stranaka potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD COP 9) potpisan je "Big Win" sporazum kojim su se vlade zemalja jugoistočne Europe približile viziji velike prekogranične mreže zaštićenih područja, koja se proteže kroz ovu ekološki značajnu regiju.

Ova zajednička predanost će pomoći u zaštiti bogate biološke i kulturne raznolikosti pomenute regije, pri čemu se prednost daje rastu nacionalnih ekonomija i stvaranju konkretne osnove za dugoročnu regionalnu suradnju. Na osnovu obveza preuzetih u "Big Win"-u, kao i na premisama Inicijative za Dinarski luk (DAI), tri organizacije su udružile napore u pravcu uspostavljanja projekta „Okoliš za stanovništvo Dinarskog luka", koji će se realizirati tijekom razdoblja od tri godine, od 2009. do 2012. i u okviru njega će se pružiti pomoć prekograničnoj suradnji na očuvanju ključnih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Pokrivajući šest pilot područja (NP Plitvička jezera-NP Una, NP Durmitor-NP Sutjeska, NP Tara-Drina, delta Neretve, planina Dinara, i Prokletije / Bjeshkët e Namuna), projekt će promovirati prirodne i kulturne vrijednosti područja, uz poboljšanje života lokalnog stanovništva kroz poboljšanu regionalnu suradnju i ojačano upravljanje okolišem.

Glavni cilj konferencije je kroz  dosadašnju prekograničnu suradnju,  predstaviti potencijale u šest odabranih područja Dinarskoga luka, te podijeliti ta iskustva radi očuvanja okoliša i biološke raznolikosti kao i razgovarati o prioritetnim koracima koje će poduzeti radi  jačanja suradnje ove eko-dinarske regije.