Štete prouzrokavane poplavom u Čapljini potrkaj prošle godine procijenjene na 3 milijuna maraka

...studenom i prosincu prošle godine, a Čapljinski portal prvi vam donosi cjelokupno izvješće i konačan obračun šteta.

Veća količina padalina koncem studenog i prosinca 2010. godine prouzročile su izlijevanje rijeka i plavljenje velikih površina na prostoru općine Čapljina. Poplave su zahvatile naseljena mjesta uz tok rijeke Neretve, Bregave, Krupe i Trebižata, došlo je i do prekida komuinikacije na više lokalnih putova u općini, a zatvoreni su i granični prijelazi Doljani, Gabela i Gabela polje.

Na samom početku Općinski stožer civilne zaštite održao je sjednicu na kojoj su dogovorene konkretne mjere i aktivnosti. Zatražena je pomoć i od Vlade HNŽ-a, Vlade Federacije BiH i OS BiH. Uvedena su i dežurstva na svim nasipima, a u svim ugroženim Mjesnim zajednicama uspostavljeni su stožeri. Poplave su zahvatile naseljena mjesta od Počitelja do Gabela polja, te Park prirode ''Hutovo vlato'' i mjesta koja gravitiranju njemu.

02. prosinca donešena je odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava na području općine Čapljina. 13. prosinca došlo je do smirivanja stanja i povlačenja vode iz poplavljenih naselja, kao normaliziranje situacije na sektoru od Karaotoka od Dračeva, kao i donjeg jezera CHE Svitava - Čapljina, te je donešena Odluka o prestanku stanja prirodne nepogode na području općine Čapljina.

Štete na poljoprivrednim kulturama
Posebna šteta u ovom sektoru izražena je u plasteničkoj proizvodnji (salata, špinat, blitva) kao i poljoprivrednoj proizvodnji na otvorenom. Štete u plastenicima na poljoprivrednim kulturama nastale su u ukupnoj površini od 275 480 metara četvornih, dok su štete na poljoprivrednim kulturama na otvorenom prostoru nastale na ukupnoj površini od 190 750 metara četvornih. Procijenjeni iznos štete na poljoprivrednim kulturama iznosi 1.846.631,00 KM.

Štete na građevinskim objektima i opremi
Poplave su prouzročile štete na obiteljski kućama, gospodarskim objektima, obrambenim nasipima i prometnicama. Štete na objektima i interijeru procijenjene su na 300.000,00 KM., dok su štete na obrambenim nasipima i prometnicama procijenjene na 700.000,00 KM.

Kada zbrojimo sve ove ostavke dolazimo do brojke 2.846.631,00 KM, što je ukupno procijenjena šteta uzrokovana poplavama u Čapljini potrkaj prošle godine.

ČA::portal