Samostalna izložba Anesa Kadić u Počitelju

Anesa Kadić
Projekti Društva MLAZ-Počitelj obuhvaćaju širok spektar aktivnosti i događaja među kojima su kreativne i edukativne radionice, društveno korisne akcije, rezidencijalni programi i umjetničke kolonije otvorene za umjetnike i umjetnice svih disciplina, literarni programi, predstave, samostalne i kolektivne izložbe, ...

Nakon uspješne realizacije mnogobrojnih dosadašnjih projekata, Društvo MLAZ-Počitelj i u ovoj godini nastavlja sa osmišljavanjem i provođenjem dinamičnog kulturno-umjetničkog programa. Ovogodišnji program je započeo radionicom i izložbom akademske kiparice LEJLE ĆEHAJIĆ. Nakon toga, u periodu od 29. lipnja do 1. srpnja 2016. godine realizirana je Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu, pod stručnim vodstvom akademske slikarke Sonje Radan.

Radovi nastali tijekom trajanja škole predstavljeni su u sklopu izložbe koja je otvorena 2. srpnja 2016. godine.
U organizaciji Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj a uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, u subotu, 9. srpnja 2016. godine u 14:00 sati će biti otvorena samostalna izložba skulptura ANESE KADIĆ.

ANESA KADIĆ je rođena 1990. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek tekstilni dizajn, u klasi profesorice Bojane Mikulić. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mirsada Šehića. Dobitnica je nagrade "Alija Kučukalić" za najboljeg/u studenta/icu u školskoj 2011/12. godini.

Sudjelovala je na kolektivnim izložbama studentskih radova na ALU Sarajevo, u Umjetničkoj galeriji BiH, te na brojnim internacionalnim kolonijama. U srpnju 2012. godine, u sarajevskoj galeriji "Roman Petrović", otvorena je njena prva samostalna izložba "Žabe". Autorica je kostimografije za Theatre Hair Show 2012. godine.

Drugu samostalnu izložbu "Sile u pokretu" realizirala je u prostoru Raiffeisen banke u Sarajevu 2013. godine. Njena treća samostalna izložba pod nazivom "Emocija u prirodi" otvorena je u Wisa centru u Sarajevu 2014. godine, a 2015. godine realizirana je i četvrta samostalna izložba "Zov prirode" u prostoru "Bistro Sara".

U prostoru galerije na otvorenom, Anesa Kadić će predstaviti osam skulptura, realiziranih u prirodnim materijalima (vuna, kudelja), koje su dio njenog diplomskog i magistarskog rada i ciklusa pod nazivom "Poetika oblika u svjetlu mitskog i simboličkog". Ove skulpture, učahureni ženski aktovi od vune, uklopljene i stopljene sa prirodom i ambijentom galerije na otvorenom, uvode nas u svijet metamorfoze, preporoda, transformacije, ... Trenutak kojem prisustvujemo je trenutak grčevite borbe, rađanja, buđenja i oslobađanja "tijela" i "duše" iz čahure, a pred nama se otvara nepregledno polje asocijacija.