Radnici čapljinske Laste prosvjedovali protiv zatvaranja tvornice

lasta čapljina
lasta čapljina

Radnici su tom prigodom pozvali su sve građane i vlast u Čapljini, a i šire da ih podrže u spašavanju zatvaranja te tvornice.

„Nadamo se kako Lasta neće šaptom pasti. Pozivamo sve građane, gradsku vlast i vijećnike da stanu rame uz rame sa svojim sugrađanima. Vrijeme je da dignemo glas", naveli su radnici u apelu.

Po riječima djelatnika Tvornice, od Božića prošle godine proizvotnja je u pogonima obustavljena ugašena te je Tvornica stavljena na prodaju.

- Nakon što je Tvornica veliki dio svojih zaposlenika poslala na burzu rada, ostalim radnicima je 23. prosinca prošle godine javljeno da je Tvornica ugašena i da je na prodaju - objasnio je Jurić.

Poznato je da se Lasta, čiji je većinski vlasnik hrvatsko Zvečevo, već dugo bori za redovitu isplatu plaća koje se kreću oko 400 KM i manje, a od rujna mjeseca plaću nisu nikako dobili.

- Budućnost devedesetak radnika je upitna, kao i uplate njihovih potraživanja - tvrdi Jurić.
Podsjeća da su problemi s isplatama plaća i doprinosa počeli još prije tri godine. Doprinosi se ne uplaćuje redovito, a konačni cilj uprave im nije do kraja poznat.

Jurić je kazao kako je i direktor tog poduzeća Ivan Raguž dao ostavku, te da im se nitko iz uprave još nije obratio.

Lasta Čapljina je od 29. studenoga 2001. godine na međunarodnom natječaju prešla u većinsko vlasništvo poduzeća Zvečevo d.d. Požega, renomiranog proizvođača čokolada i alkohola iz Hrvatske i od tada nosi ime Zvečevo-Lasta d.d. Čapljina.