FOTO  Predstavljen projekt "Eko-kocke i šumske vrijednosnice"

Riječ je o projektu Njemačkog društva za tehničku suradnju (GTZ) koje u suradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma provodi pošumljavanje prostora prvenstveno Vlašića i Kupresa,  ali i ostalih ogoljelih šumskih područja. Iako je glavni cilj projekta stvaranje novih šumskih kapaciteta koji su u skladu s prirodnim okruženjem čime se doprinosi  smanjenju negativnih utjecaja klimatskih promjena, projekt  "Eko-kocke i šumske vrijednosnice" značajno doprinosi i podizanju turističke atraktivnosti navedenih područja, ali i  promjeni i jačanju svijesti o okolišu. - Turistima  treba pružiti mogućnost da kupovinom jedne ili više šumskih vrijednosnica direktno kompenziraju količinu CO2 koju su proizveli svojim dolaskom i boravkom u Bosni i Hercegovini, kazao je u svom obraćanju Otto Eike, savjetnik za regionalni razvoj i turizam GTZ-a.

Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH u svom je obraćanju istaknuo kako je riječ o projektu koji praktično pokazuje kako svatko od nas malim, simboličnim doprinosom može utjecati na smanjenje klimatskih promjena. -Šumska je vrijednosnica doprinos smanjenju klimatskih promjena u funkciji jačanja svijesti o potrebi pojedinačnog djelovanja, ali istovremeno jača i popularizira turizam kao aktivnost i gospodarsku djelatnost.

Turistički potencijali ojačani i promovirani sađenjem šuma na devastiranim bivšim šumskim prostorima, uz materijalnu simboliku  koju nudi šumska vrijednosnica pod radnim nazivom u BiH PRIJATELJ OKOLIŠA biti će novi model aktualiziranja problematike klimatskih promjena kroz svrsishodnu konkretnu djelatnost, kazao je ministar Herceg. Promocija projekta "Eko-kocke i šumske vrijednosnice" dodatno je osnažena predstavljanjem novog broja znanstveno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji "FONDEKO svijet" čiji je trajno opredjeljenje upravo jačanje svijesti o potrebi očuvanja prirode i okoliša.

Nakon promocije i sadnje "turističkih i klimatskih sadnica" na predviđenom prostoru Parka te dodjele certifikata - šumska vrijednosnica, sudionici Međunarodne konferencije o prekograničnoj suradnji u regiji Dinarskog lûka obišli su Park prirode Hutovo blato koji predstavlja jedinstvenu submediteransku močvaru u Europi, a nalazi se na Ramsarskom popisu vlažnih staništa od međunarodnog značaja. -Park prirode Hutovo blato pravo je mjesto da se još jednom svi podsjetimo kako na sadašnjim generacijama leži posebna odgovornost za razvijanje nove svijesti o odnosu prema prirodi i okolišu.

Generacije koje dolaze moraju upoznati svu raznolikost živoga svijeta, a to mogu samo ako se mi probudimo i ne dopustimo daljnji gubitak vrhunske biološke raznolikosti  kojom područja dinarskog lûka obiluju. Šumske su vrijednosnice naš simbolični, ali ne i jedini način da im to omogućimo,  kazao je ministar Herceg  na kraju današnjeg posjeta Parku prirode Hutovo blato.