Počitelj: Završio 53. saziv Internacionalne umjetničke kolonije

Počitelj, Počitelj, slikari, slikarica, Počitelj

... godine uspješno organiziralo Udruženje likovnih umjetnika BiH.

U poslijeratnom periodu u koloniji u Počitelju boravilo je više od 1.000 umjetnika, koji su svojim sudjelovanjem obogatili kulturnu baštinu BiH. Ove godine, u ovaj hercegovački grad stigli su likovni stvaratelji iz Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Rusije i BiH.

Među njima su Burhan Ahmeti iz Gostivara, Guliz Bektimur iz Turske, svestrana umjetnica Nives Cicin- Sain iz Splita, Tijana Mrvošević, svršeni student Akademije s Cetinja, koja prvi put sudjeluje u ovoj likovnoj koloniji, zatim Edis Vojić iz Bihaća, koji je zaljubljen u pejzažno slikarstvo te su za njega dani provedeni u Počitelju neprocjenjivi. Iz Sarajeva su stigli Admir Mujkić, predsjednik ULUBiH-a, umjetnica Nermina Varešanović...

Njih 25 vrijedno su radili proteklih dana, ali su svi zajedno i uživali u ljepotama Počitelja, ostvarivši i brojna prijateljstva. Imali su priliku upoznati se i sa znamenitostima ove regije.

- Iako je svake godine situacija s financiranjem ovakvih događaja sve gora, nekako se spontano sve desi, i to na najbolji način. Umjetnici su imali priliku obići Međugorje, Bunu, Mostar, Baćinska jezera, Stolac... Osim što su marljivo radili, puni su lijepih utisaka s druženja u proteklom tjednu. Svi su presretni što su tu, kao i stanovnici Počitelja zbog boravka umjetnika. Dva dana su zbog padalina radili u prelijepim prostorijama kolonije, ali i tada im je bilo lijepo. Uz sve to, uživali su i u nacionalnoj kuhinji, punjenim paprikama, sogan-dolmi, a za večeras im kuhar priprema i specijalno jelo počiteljska kubeta - kazao je Denis Jeina, tajnik ULUBiH, koje, inače, ove godine obilježava 70 godina postojanja.

Sve nastale umjetničke slike obogatit će fundus Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, a tradicionalno će se pred publikom naći na izložbi u Galeriji "Roman Petrović" naredne godine u povodu obilježavanja 1. ožujka, Dana nezavisnosti BiH.