Ovako će izgledati most preko Neretve kod Počitelja, najduži i najljepši na autocesti A1

Ovako će izgledati most preko Neretve kod Počitelja, najduži i najljepši na autocesti A1
Most je dug 945, a visok 100 metara sa rasponskom konstrukcijom od 147 metara. Bit će to zacijelo jedna od najimpresivnijih građevina uopće u našoj zemlji, ali i cjelokupnoj regiji, što zbog veličine, što zbog prekrasne lokacije koju prate Neretva, srednjovijekovni grad Počitelj i hercegovački krš.

Iz Waltera su kazali da su u suradnji s Institutom IPSA razvili tzv. BIM (Building Information Modeling) najdužeg mosta na koridoru autoceste u Bosni i Hercegovini.

"IPSA je zadužena za projektiranje mosta još 2015. godine, a zadužilo ih je Javno poduzeće Autoceste FBiH. Razvili su glavni dizajnerski projekt konvencionalnim metodama, a 2018. odlučili su pokazati svoje kompetencije za buduće projekte koji zahtijevaju implementaciju BIM tehnologija. Odabrali su Walter za svog strateškog BIM partnera te smo u razdoblju od dva tjedna uspjeli razviti potpuno parametrični BIM model temeljen na njihovom izvornom dizajnu", naveli su.

Most Počitelj nalazi se na dionici Počitelj - Zvirovići koja je duga 11,2 kilometra, a na koju se nadovezuje dionica Buna - Počitelj koja je u izgradnji.

S druge strane, Počitelj - Zvirovići godinama čeka na početak radova zbog kontinuiranih obaranja tendera. Vrijednost dionice, uključujući most procijenjena je na oko 100 milijuna eura.