Otkriveno više slučajeva bjesnoće kod lisica i pasa; bijesne lisice napadaju mještane !

Tako je u naselju Šurmanci lisica ugrizla jednu mještanku a u pomoć joj je proskočio sin koji je i ubio agresivnu lisicu. U  Veterinarski zavod  Mostar odmah  je upućena glava lisice i test je bio pozitivan na  bjesnoću.

U istom naselju zbog bjesnoće su se morala odstrijeliti i dva psa a sve je ovo zabrinulo mještane. Osobito su u strahu roditelji za svoju djecu na putu do škole i natrag jer se lisice posve normalno mogu vidjeti po prometnicama. Uz sve to bez ikakva straha od ljudi zalaze i u dvorišta te napadaju pse i domaće životinje a  evo sada  i same mještane.

I u Počitelju je uginuo pas za kojeg se slanjem glave na analizu u Mostar također pokazalo da je bio zarežen bjesnoćom. Bijesnu lisicu u naselju Zvirovići zadavio je i pas koji je također na kraju eutanaziran jer, sukladno zakonskim procedurama o obveznom cijepljenju u Općini prebivališta vlasnika, nije bio cijepljen  protiv bjesnoće. I u drugim čapljinskim, ali i stolačkim naseljima, u zadnje vrijeme sve je više slučajeva napada bijesnih lisica na pse i domaće životinje pa su vlasnici u strahu od širenja zaraze.

Iz veterinarske stanice Čapljina pozvali su građane na oprez i obvezno cijepljenje domaćih životinja a prije svega pasa. “ Lisice su prirodni spremnik bjesnoće i teško ih je cijepiti. U zemljama EU-a cjepivo se ubacuje u  ostatke peradi (glave iz klaonica i sl.) koji  se onda ostavljaju po šumi kako bi to došlo u kontakt sa lisicama. Uz to obvezno cijepljenje pasa bitno je upozoriti građane da ne stupaju u kontakt sa nepoznatim psima i lisicima koje se čudno ponašaju. Na kraju vlasnici trebaju prijaviti, tj.registrirati, svoje pse koje ćemo onda cijepiti. “ - ističe Ivan Brajković, ravnatelj Veterinarske stanice Čapljina te još jednom poziva građane i vlasnike životinja na oprez i suradnju kako bi se izbjegle moguće zaraze većih razmjera.

Inače, cijena cijepljenja  pasa je 20 KM a vlasnik uz to dobije i tabletu protiv parazita te ogrlicu - medaljicu u kojoj su podaci o mjestu i vremenu cijepljenja. I na području Općine Stolac problem su bijesne lisice koje sve češće napadaju ljude. Bilježi se više slučajeva u kojima bijesne lisice na stolačko područje dolaze iz dijelova RS-a (to su ustvari dijelovi prijeratne Općine Stolac koji su Dejtonom pripali RS-u) te zalaze u dvorišta i napadaju domaće životinje. Vlasnici životinja ne znaju  kako i od koga namiriti štetu koje im pričinjavau bijesne lisice a o strahu od zaraze da se i ne govori.

Iz Veterinarske stanice Čapljina upozorili su da će protiv vlasnika životinja koji se ne odazovu pozivu za cijepljenje biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod Općinskog suda u Čapljini te će isti platiti i kaznu. Životinje u njihovu vlasništvu bit će trajno uklonjene a sve sukladno odredbama Pravilnika o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće.

Frano Matić  | ČAportal