Općina Čapljina podiže kredit i spašava projekt vodovoda „Dubravska visoravan“

sklopu ovog projekta vrijednog preko 50 milijuna KM vodu bi u konačnici trebalo dobiti tisuće domova u Općinama Čapljina i Stolac te dijelu Mostara, a sa dolaskom vode predviđa se preporod plodne Dubravske visoravni. Svih prethodnih godina mnoga  naselja između Čapljine i Stoca nisu imala „pravu“ vodu iz vodovoda pa su jedini spas bile čatrnje ili kupovina vode iz cisterni.

Cijeli je projekt  krenuo uspješno prije dvije godine kada je Vlada FBIH za 1.fazu izgradnje ovog  vodoopskrbnog sustava  izdvojila 4,7 milijuna KM a kao investitor javlja se i Općina Čapljina dok je pomoć pružila i Vlada R.Hrvatske.Baš u toj prvoj fazi vodu su dobila čapljinska naselja Modrič, Počitelj, Hotanj i Šuškovo naselje, a vodovod je krenuo ka Domanovićima. Izgrađeni su crpna stanica u Bjelavama i Tasovčićima, vodozahvat Hotanj te tlačni cjevovodi Bjelave-Tasovčići,Tasovčići-Hotanj i Hotanj-Šuškovo naselje.Uslijedia je i gradnja distributivne mreže na dužini od preko 30 kilometara i to u čapljinskim naseljima Modrič, Hotanj, Ivanuša, Nakovanj, Vlaka, Gusti grm, Muminovača, Krčevine i Počitelj brdo. U drugoj fazi položeno je još 3,5 kilometra cjevovoda od Šukova naselja do Domanovića gdje je izgrađena i crpna stanica.Predviđanja su bila da se cijeli projekt okonča za tri-četiri godine ali je posve jasno kako su se rokovi već „probili“.

Zbog sveopće krize i praznih blagajni u FBIH,kao glavnom financijeru,i HNŽ-u cijeli bi projekt vodoopskrbnog sustava Dubravska visoravan morao „čekati neka bolja vremena“. To bi stvorilo novu neizvjesnost tisućama  stanovnika ovog dijela Hercegovine kojima je pitka voda  bila i stoljetni san.Stoga je lokalna vlast u Čapljini odlučna u nakani da se projekt nastavi i da mještani dobiju pitku vodu.To nam potvrđuje i čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić koji je,iako to nije u nadležnosti Općine,ipak pronašao najbolji način da se nastavi gradnja vodovoda Dubrave. “Čekajući novac FBIH i Županije HNŽ skoro da i nikada ne bi dobili vodu koja nam je svima na ovom području ipak prioritet.Stoga smo već u fazi  dogovora sa bankama  kako bi smo dobili povoljan  kredit i na taj način spasili cijeli projekt vodoopskrbe.Uz to će biti i određenih sredstava iz Fondova pa smo bili jako pažljivi jer na sebe preuzimamo ogromnu odgovornost i obveze. Sve ćemo to raditi iz vlastitih sredstava a nažalost jako nam je sužen taj manevarski prostor. Ipak, najvažniji nam je interes naših građana i to da oni dobiju toliko očekivanu pitku vodu. Stoga mi nije teško sjesti u auto i stalno ići u Sarajevo i Zagreb te moliti i tražiti načine kako naši građani više ne bi bili žedni. Nadamo se kako će se do kraja ove godine  u rad pustiti crpna stanica na Domanovićima“ - ističe načelnik Vidić te dodaje kako je ovo dokaz da je lokalna vlast lokomotiva koja pokreće brojne projekte na ovom području a sve s ciljem poboljšanja životnih uvjeta i razvoja gospodarstva.

Frano Matić | VL | ČA porta