Ogorčeni Čapljinci traže da se Gabela Polju vrati status međunarodnog graničnog prijelaza

Biometrijske putovnice, osobne iskaznice, propusnice i kartoni samo su dio onoga što se spominjalo kao riješenje, no ništa od navedenog još nije definirano.

Navedeni problemi bili su glavni razlog sastanka Građanske inicijative u Čapljini kojoj je nazočilo više od 50 građana iz svih Mjesnih zajednica čapljinske općine, a koji su predvodili predstavnici MZ Gabela Polje.

''Sve do 01. srpnja hrvatske vlasti tvrdile su da granični prijelaz Gabela Polje ostaje granični prijelaz za međunarodni putnički promet, no prvim danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju ovaj granični prijelaz je nižerangiran i određen samo za pogranični promet.

Ono što je najčudnije u cijeloj priči jeste činjenica da je do 01. srpnja vođena jedna priča, što se vidi po izdavanju propusnica - Hrvatska je sve do tog dana izdavala propusnice, a ni u jednoj nije stajao granični prijelaz Gabela polje, jer su imali stav da će Gabela Polje biti granični prijelaz za međunarodni promet. Nije nam jasno što se preko noći promijenulo'', ističu inicijatori sastanka.

Napominju da su odmah nakon toga uputili dopis Općini Čapljina, a zajedno sa institucijama Općine uputili su dopis Povjerenstvu za rangiranje graničnih prijelaza i svim ostalim institucijama koje se bave ovim pitanjem.

''Svima nam je u interesu da granični prijelaz Gabela Polje bude granični prijelaz za međunarodni promet, jer ovakvo stanje ne odgovara nikome iz više razloga. Prije svega ova situacija iziskuje dodatne troškove za sve obitelji, jer jedna propusnica košta 75 KM, plus troškovi dokumentacije koju treba izvaditi da bi se dobila putovnica.

Uz sve to u Doljanima se stvaraju prevelike gužve, jer su svi upućeni na Doljane, gdje se na prelazak granice čeka po sat i pol vremena. Pored domaćeg stanovništva Doljanima gravitira cijela BiH i većim dijelom Slavonija, što je rezultat zatvaranja Gabela Polja kao međunarodnog graničnog prijelaza'', napominju inicijatori sastanka.

Oni dodaju kao u Ugovoru o graničnim prijelazima, koji je potpisan između BiH i RH, u Članku 6., točka 3. stoji kako se ugovor može izmjeniti, što znači da ne postoji bilo kakva prepreka da dvije ugovorne strane (BiH i RH) Gabela Polje ponovno proglase graničnim prijelazom za međunarodni putnički promet.

''Želimo poručiti da propusnice nisu trajno rješenje! Osim toga što su veliki financijski izdatak, propusnice je teško dobiti i razlozi koji su navedeni za dobivanje propusnice često nisu dovoljni povjerenstvu.

Ovime se prave dodatni problemi, kako s troškovima tako i s vremenom, a konačnog rješenja nema'', zaključili su potpisnici dopisa, odnosno predstavnici Mjesnih zajednica općine Čapljina, koji će biti upućen na sve relevantne adrese.

Na kraju su napomenuli da će, ukoliko dogovor ne bude postignut u dogledno vrijeme, biti primorani poduzeti neke radikalnije mjere, što nije u cilju nikome.

ČA::portal