Obilježena 25. obljetnica Lipanjske zore hrvatske Hercegovine

Lipanjske zore, Počitelj
... upriličen središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 25. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Vijence su ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila izaslanstvo Općine Čapljina, Općinskog vijeća Čapljina i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina na čelu s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora.

Nakon polaganja vijenaca nazočnima se obratio Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja i ravnatelj Zaklade za pružanje pravne pomoći optuženima za ratne zločine Hrvatskog vijeća obrane Lazar Martinović koji je poručio je kako je u lipnju 1992. godine sve bilo neizvjesno, jer se konačni rezultat operacije nije mogao znati unaprijed. "Zahvaljući hrabrim priapdnicima HVO-a iz svih hercegovačkih općina, dragovoljcima i ljudima porijeklom s ovih prostora, danas su nam ti dani na ponos, jer kad se sve analizira, akcija ‘Čagalj' u sklopu Lipanjskih zora uspješno je završena i ciljevi su ostvareni".

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić u svome govoru osvrnuo se na događaje iz lipnja 1992.god. s naglaskom na jedinstvi iz tog vremena koje nam je neophodno i u vremenu kojeg živimo. Kazao je kako se godinama okupljamo na ovome mjestu gdje se prisjećamo naših hrvatskih branitelja koji su dali život za slobodu svoga naroda, ali smo svjesni da ta borba još uvijek traje i da se još uvijek borimo za istinsku slobodu i ravnopravnost našega naroda u BiH. "Svako obilježavanje važnog datuma iz hrvatske povijesti, 25. obljetnica, ima veliki značaj, prije svega jer se prije 25 godina oslobodio značajan dio hrvatskog teritorija, to je bila prva uspješna akcija oslobađanja Hrvatskog vijeća obrane. Od Neretve pa sve do Stoca vratili smo se u naše kuće, na naše njive, na naša ognjišta, gdje smo stoljećima živjeli gdje i dan danas živimo. Zato moramo zahvaliti našim braniteljima koji su sudjelovali u akciji „Lipanjske zore", jer da nije bilo njih, tko zna što bi sve bilo", kazao je Načelnik.

Capljina.ba