Novi iskoraci u vodoopskrbi Čapljine

Srednja škola Čapljina
Na sastanku su bili načelnik općine Smiljan Vidić, koji je bio domaćin, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj za područje BiH Giuliano Moreno, dopredsjednik Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić i direktor Javnog komunalnog poduzeća u Čapljini Mario Čolić.
 
 U izjavi za novinare Moreno je kazao kako je održan vrlo interesantan sastanak o mogućnostima financiranja vodoopskrbnog sustava te da, po njegovu mišljenju, postoje realni uvjeti da se planirano i ostvari. 
 
 "Planiramo uraditi internu analizu u banci kako bi do kraja rujna dobili odobrenje za projekt vodoopskrbe i potpisali mandatno pismo. Poslije toga, u roku od 4 do 5 mjeseci, pripremili bismo projekt, potpisali sporazum i krenuli u realizaciju. Mislim da se radi o projektu koji će unaprijediti standard  građana u Čapljini i bit ćemo sretni da pridonesemo njegovoj realizaciji", kazao je Moreno.
 
 Obraćajući se nazočnima Vrankić je kazao da u 21. stoljeću građani zaslužuju imati pitku vodu te kako je poznato da je dio vodoopskrbnog sustava na području Dubrava financiran sredstvima Federacije BiH. 
 
 "Dugo sam tražio mogućnost za nastavak projekta za koji je potreban veliki novac. S obzirom na to da je financiranje isključivo iz kredita vrlo skupo i ekonomski neodrživo za općinu Čapljina, gdje se realizira najveći dio projekta, tražio sam modalitete za osiguranje dijela novca iz granta, iz donacije. 

 U kontaktu s ljudima iz Europske komisije osigurao sam da dio vodovoda za Dubrave, ali i druge dijelove općine Čapljina koji nisu riješili vodoopskrbu, dobiju grant sredstva IPA-e u iznosu od 4,5 milijuna eura. To su sredstva koja se ne vraćaju, ali je uvjet za dobivanje da se implementacija vrši po europskim standardima, vrlo transparentno. 

 Razgovori s EBRD-om traju već oko godinu i pol dana. Na sastanak u Čapljinu došli smo kako bismo definirali projekt i očekujem da će do kraja rujna odbor u Londonu dati pozitivnu ocjenu za financiranje projekta vodoopskrbe", kazao je Vrankić.
  
 Za 7 do 8 mjeseci, najdalje za godinu dana, bageri bi trebali nastaviti s radom u Dubravama, ali i u drugim dijelovima općine gdje će se obavljati rekonstrukcija vodovodnog sustava. Ukupna investicija u dijelu programa na kojeme se radi bit će oko 16 milijuna maraka. 
  
 (Fena)