Mještani Višića prokopali put prema graničnom prijelazu Gabela Polje

Tako su se žitelji Tersane, dijela Višića najmnogoljudnijeg naselja čapljinske općine, nastojali osloboditi vodenog zagrljaja.

Pod vodom je bio prilazni put do dvedesetak kuća, kao i plastenici, njive i voćnjaci.

Najprije su združenim snagama pokušali prepumpati vodu prema rijeci Krupi, vidjevši da je to sizifovski posao na kraju su prokopali prometnicu koja vodi za Gabelu, odnosno granični prijelaz Gabela Polje.

Zašto su krenuli u taj pothvat može se razabrati iz riječi najstarijeg među okupljenima Ivana Raguža.

''Ja imam dvanaestoro 'čeljadi', nitko nema nikakvih prihoda osim od poljoprivrede. Evo, da dođete gore i vidite plastenike. To je živa katastrofa. Imam tri sina, sedmoro unučadi, bavimo se isključivo poljoprivredom.

Lani su mi stradali plastenici, da mi je neko prije snijega rekao evo ti 100.000 maraka za njih, ne bi ga ni pogledao. Sve palo, obećavalo pomoć ništa nismo dobili, sad još poplava. Ovo je više nemoguće snositi...'', govori Raguž.

''Katastrofa, četvrti je mjesec ljudi su sve posadili, žive od toga, hrane od toga obitelji, katastrofa. Sve su sadnice pod vodom, pliva i tamo gdje nismo mislili'', ističe Julio Dugandžić, doskorašnji predsjednik mjesne zajednice Višići.

Nikica Falak također iznosi svoju muku.

''Evo već sedam dana spašavam plastenik, pola ga je u vodi. Žene sam platio da mi vade paradajz iz vode i vežu. Posađen je prije mjesec dana, krajnji redovi zbog vode nisu ni makli, ali onaj po sredini cvjeta, bumbari oko njega letaju. Kod 'komšije' su pod vodom tikvice, pod vodom je salata..."

U mene je pod vodom plastenik, dulum i šesto 'kvadrata', ali je posađeno oko 700 'kvadrata' paradajza koji sada pliva. Lani sam na toj površini 'ubrao' 10 - 12.000 KM!? Pokušavali smo spasiti što se spasiti da pomažući jedan drugom, a danas smo se udružili...''

Uglavnom, nakon što su uvidjeli da motori za vodu pune ne pomažu, žitelji Tersane su prokopali put kako bi voda iz njihovog naselja otekla u Krupu. Rečeno i učinjeno, voda se uglavnom povukla...

Dušan Musa/ČAportal