Izgradnja i utvrđivanje obalo-utvrda prijeko potrebni čapljinskoj općini

Značajni radovi obavljeni su prošle jeseni, kada je izgrađena obalo-utvrda desne obale rijeke Neretve kroz Dretelj, u dužini od oko 800 metara. U planu je bila i izgradnja obalo-utvrde u Šurmancima.

Međutim, zajednički pogođene obje dionice, koje je na javnom natječaju dobila tvrtka '' konstruktor – Neretva '' nisu u cijelosti realizirane. Kako smo doznali od Emila Bakule, inženjera u Službi zaštite od voda Agencije za vodno područje '' Sliv Jadranskog mora '', razlog je nemogućnost dopreme materijala. Naime, teški bi kamioni sigurno uništili uski asfaltni kolnik, pa se traže načini kako da se osigura doprema materijala a da se ne uništi mjesni put.

Inženjer Bakula cijeni da je trenutačno jedina mogućnost utvrđivanje obale, a nakon tog popravak puta, što se mora dogovoriti sa Mjesnom zajednicom i općinom Čapljina. Procjene stručnjaka iz Službe zaštite voda kažu da je u međuvremenu oštećeni dio obale u dužini od 110 metara uslijed nedavnih poplava i veći.

Upravo su nedavne poplave upozorile da se izgradnji obalo-utvrda i podizanju nasipa u nadolazećem razdoblju mora posvetiti još više pažnje. Naime, uz djelomično obnovljene obalo-utvrde uz Neretvu, Bregavu i Trebižat, plavne vode su pokazale da se već idućeg ljeta mora raditi na nasipima Hutova blata, Svitavskog jezera, pa i rijeke Krupe.

Dušan Musa  | ČAportal