Hutovo blato opet gorjelo, peti put vatrogasci pobijedili stihiju

Livno, požar, Livno, pomoć, humanitarne akcije i apeli, Livno, obitelj Čelar , košarkašice Livna, Hutovo blato, vatra
...a u posljednja četiri mjeseca iz mjeseca u mjesec izbijaju požari u Parku prirode Hutovo blato, općina Čapljina.

Zadnji put je u ovom biseru, Parku prirode Hutovo blato, gorjelo u ponedjeljak i utorak, piše Večernji list BiH.

- Prvu dojavu imali smo u ponedjeljak oko 12 sati. Gorio je dio od Škrke prema Crnom brdu. Izišli smo s dva vozila i sedam vatrogasaca. Vatru smo stavili pod nadzor u 14.30 sati, a onda je istog dana, oko 17 sati, stigla nova dojava.

Drugi požar bio je puno veći, gorjelo je područje od rijeke Krupe prema Crnom brdu, a požarna fronta bila je dulja od tri kilometra.

Vrijedni vatrogasci

Na gašenju smo angažirali osam vatrogasaca, dva vozila i čamac.

Požar smo uspjeli lokalizirati u utorak u 5.20 sati.

Gasili smo s dvije strane od rijeke Krupe gdje je, po našoj procjeni, prvo i počelo gorjeti.

Posao gašenja otežavao je jak južni vjetar.

Prava je sreća što smo uspjeli spriječiti širenje požara na Crno brdo koje je obraslo smrekom i šikarom. Da se vatra proširila na to područje, ugrožena bi bila i neka naselja kao što su Prebilovci, ističe Mate Jurković, zapovjednik Protupožarne postrojbe Čapljina.

Prema procjeni čapljinskih vatrogasaca, u noćnom požaru izgorjela je površina od najmanje deset hektara. Kako nije bilo ni grmljavine ni visokih temperatura, a lokacije gdje su izbili požari udaljene su od mjesta gdje se ljudi kreću, sve upućuje na namjerno podmetanje.

- Ovo je bio peti veći požar u Hutovu blatu od rujna, sve upućuje na to da su požari podmetnuti.

Iz kojeg razloga možemo samo nagađati.

Postoje razne teorije, ali mi nikoga nismo zatekli. Postoje nadležni koji bi se o tome trebali brinuti, pa ćemo to njima prepustiti.

Međutim, požari u Hutovu blatu su opasni, ne samo s ekološke točke gledišta nego i zbog mogućnosti širenja na naselja ako vatra izmakne kontroli", zaključuje čelni čovjek čapljinskih vatrogasaca.

Serija požara

Inače, serija od pet većih požara u Parku prirode Hutovo blato počela je 9. rujna prošle 2015. godine, od kada je, uz dva posljednja, zabilježeno ukupno pet požara. Ostaje dojam da čapljinski vatrogasci nisu dobro opremljeni te da bi neki od tih požara mogli biti repriza velikog požara iz 2012. godine. Do sada su čapljinski vatrogasci imali uspjeha u gašenju svih požara koji su izbili na ovom području.

vecernji.ba