Hutovo Blato: Biciklisti za očuvanje uskotračne pruge

U posljednje vrijeme primijećeno je da se dijelovi stare pruge otuđuju te se prodaju u staro željezo. Tako već sad jedan dio starog metalnog željezničkog mosta nedostaje čime je ugrožena prohodnost ovom trasom.

Kako bi spriječili ovakve događaje, koji su česti i u drugim dijelovima BiH, odnosno kako bi ukazali na ove nezakonite radnje, odlučili smo organizirati jednu masovniju vožnju kako bi se pokazalo javnosti da ovakva mjesta treba zaštiti i očuvati, jer se mogu koristiti za mnoge rekreativne svrhe, prije svega za brdski biciklizam, istaknuli su organizatori ove akcije Udruženje brdskih biciklista MTBA.

Na dan vožnje sniman je i dokumentarni filma o zaboravljenim mostovima na austrougarskim cestama i prugama, kojim se također želi ukazati na loše stanje u kome se ovi objekti nalaze, ali i pokazati da postoji interes za pretvaranje ovakvih putova u rekreativne staze.

Inače, proteklih mjeseci organizirano je čišćenje obraslih usjeka na trasi koja je sada prohodna, pa je održavanje jučerašnje vožnje ujedno bilo svečano otvaranja staze, za što su organizatori dobili podršku i od Uprave Javnog poduzeća Park prirode "Hutovo blato", koja je za sve sudionike osigurala ručak po završetku vožnje.

izvor: radiosarajevo.ba