Hipodrom u Čapljini još uvijek samo u planu

Hipodrom u Čapljini još uvijek samo u planu

Smješten je u neposrednoj blizini staroga grada Mogorjela, pa zbog svoje pristupačnosti (neposredna blizina grada), niskih cijenai zaposlenika zaljubljenih u svoj posao, ovaj konjički klub, koji djeluje u sprezi s obližnjim restoranom ''Villa Rustica'', bilježi sve veći broj posjeta, a redovito dolaze djeca iz Mostara, Metkovića, Čapljine i ostalih gradova, gradića i naselja u regiji.

Utrke zanemarene

Prema riječima Nikice Dragičevića, predsjednika ovoga kluba, godišnje ovaj klub posjeti više od tisuću ljudi, pogotovo u proljeće i ljeto. ''Imamo 20-ak grla i dosta članova, a interesa ima i kada je riječ o rekreativnom jahanju i školi jahanja. Također imamo dva izuzetno mirna i stabilna konja namjenjena terapijskom jahanju'', pojašnjava Dragičević.

Napominje kako9 su pomalo zanemarene utrke koje su radili u početku s engleskim grlima galoperima. Naime, s njima je ovaj klub osvajao značajne nagrade, međutim, kriza koja je pogodila sve, pa i ovaj klub, prouzročila je odustajanje od toga.

Stoga su sada, kaže Dragičević, više okrenuti u smjeru druženja s omladinom i djecom, sve se više radi volonterski, a tu su i dva stalna instruktora koji se bave sa školom jahanja i s rekreativnim jahanjem.

Čeka se novi zakon

Od početka osnivanja kluba u planu je bilo osnivanje hipodroma kojeg u Hercegovini još uvijek nema, iako je bilo mnogo zanimanja za takvo nešto.

''Hipodrom je još u našim planovima. Kada je riječ o jednoj kvalitetnoj stazi za trening konja, ona postoji i na njoj bi se mogli održavati treninzi za galopske i preponaške utrke'', kaže Dragičević, napominjući da bi ta staza mogla biti pretvorena u hipodrom kada bi bilo zemljište kvalitetno riješeno.

Naime, od općine Čapljina su dobili na koncesiju prostor današnjeg odlagališta otpada u Čapljini na korištenje u sljedećih 40 godina. No, kako je riječ samo o usmenim dogovorima i dalje se čeka konačno rješenje.

''Na tom prostoru planiramo izgraditi hipodrom koji će biti mjesto okupljanja zaljubljenika u konjički sport diljem Bosne i Hercegovine i šire, no s obzirom da još uvijek ne postoji zakon o koncesijama na razini županija ili Federacije, nismo još došli do nekakvih kvalitetnih rješenja koja bi bila trajna'', zaključio je Dragičević, piše Dnevni list.