FOTO  HE Svitava radi bez dozvole jer ugrožava Hutovo blato

Svitava kod Čapljine

... oko isplaćivanje naknade za saniranje posljedica šteta nanesenih Parku prirode Hutovu blatu kod Čapljine za oduzimanje voda ovome prirodnome staništu rijetkih vrsta ptica, biljnog i životinjskog svijeta, piše Večernji list.

Prema dostupnim informacijama, još 27. listopada prošle godine istekla je okolišna dozvola čapljinskoj hidroelektrani koja za svoj rad koristi sustav voda iz gornjih horizonata i na taj način u značajnoj mjeri je utjecala na oduzimanje vode Parku prirode Hutovo blato koji je zbog niza neodgovornih poteza ove Elektroprivrede, ali i kolega iz Elektroprivrede Republike Srpske te Hrvatske elektroprivrede, ozbiljno ugrožen.

Kada su iz EP HZ HB uputili zahtjev za produženje okolišne dozvole, iz resornog ministarstva kojemu je tada na čelu bila Branka Đurić jasno je poručeno kako neće moći dobiti tu dozvolu ako ne postignu dogovor oko plaćanja naknade koja bi se koristila za revitalizaciju Hutova blata. 

Akcijski plan WWF-a

Federalno ministarstvo je, naime, u cijelosti uvažilo Akcijski plan revitalizacije staništa Hutova blata kojega je izradio stručnjak Svjetskog fonda za okoliš (WWF) Zoran Mateljak. U tom dokumentu ističe se kako je zbog prevođenja voda iz sustava Hutova blata ovaj jedinstveni močvarni sustav ugrožen te da prijeti nestanak biljnog i životinjskog svijeta.

Nakon tih upozorenja bivša ministrica Đurić je načinila i prijedlog sporazuma između EP HZ HB i Javnog poduzeća Hutovo blato kojim bi se uredili budući odnosi. Između ostalog, navedeno je i da bi EP HZ HB trebao mjesečno plaćati 40.000 KM kao svojevrsnu kompenzaciju za korištenje voda, a taj bi se novac koristio za revitalizaciju Hutova blata. Umjesto početka razgovora, iz ovoga poduzeća stiglo je ignoriranje i odbijanje prihvaćanja bilo kakve odgovornosti za nanošenje štete Hutovu blatu.

Inspekcija

"To je paradoks, vjerojatno jedini u svijetu, što oni proizvode električnu energiju, a posve ignoriraju druge i nanose im štetu bez ikakve odgovornosti", rekao je za "Večernjak" direktor Javnog poduzeća Hutovo blato Nikola Zovko. On je izrazio očekivanje da će se Elektroprivreda ubuduće ponašati društveno odgovorno prema zajednici i okolišu u kojemu djeluje. Nedavno je i Federalna uprava inspekcijskih poslova utvrdila kako HE Svitava radi bez potrebne dozvole te im je zbog toga izdala prekršajni nalog.