FOTO  Stanje u naseljima općine Čapljina

Evo njihove foto priče koju su danas napraili na području općine Čapljina.

Posjetili smo Struge, Gabelu, Gabela Polje, Doljane, a do mjesta Šurmanci, Krućevići i Bivolje polje nismo se ne nikako mogli probiti. Veliki vodeni val noćas između 01 i 02 sata podignuo je vodostaj Neretve za skoro cijeli metar, pa je neprepoznatljivo stanje na dijelovima koji se nalaze uz same rijeke.

Prvo smo otišli do rive u Čapljini, odakle smo izvještavali i tijekom noći. Voda je bila veća za nekih 30-ak centimetara u odnosu na našu posljednju reportažu, a čak i stariji mještani koje smo zatekli na rivi komentiraju da se ne sjećaju ovolikog vodostaja.

Potom smo se uputili u Struge, gdje smo zabilježili stanje na kupalištu Jaz, koje je neprepoznatljivo. Naime, voda je pokrila cijeli dio plaže i caffe bara, a razina gornjeg dijela izjednačila se s razinom donjeg dijela, tako da vodopad više ne postoji. U kritičnom je stanju i Krešića mlin u Strugama, u koji voda nadire cijelu noć. Na licu mjesta zatekli smo radnike kako postavljaju vreće s pjeskom na ulaz u prostorije, jer samo par centimetara nedostaje da voda nadre u prostorije mlinice.

Ništa bolje nije ni na imanju Srednje škole Čapljina u Strugama. Voditelj imanja Dado Suton pokazuje nam poplavljene dijelove imanja, kao i susjedne kuće koje su pod vodom, ali i ogromne količine smeća koje je voda donijela tijekom noći.

Naše iduće odredište bilo je Gabela polje, gdje je situacija gora nego jučer. Do graničnog prijelaza ne može se proći glavnom cestom, pa smo se uputili okolnim cestama, kroz selo, i uz velike muke došli do graničnog prijelaza, koji je zatvoren za promet. U Gabela polju smo zatekli i načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića, koji je zajedno sa svojim pomoćnicima i pripadnicima Vatrogasne postrojbe Čapljina obilazio teren i najugroženijima dijelio namirnice neophodne za život.

Poslije Gabela polja probili smo se do graničnog prijelaza Doljani, koji je također zatvoren za promet. Zatvoren je i jedan mjesni put, koji je pod vodom. Crkva sv Ane uz granični projelaz također je pod vodom, stanovnici kuća iz podruma izbacuju vodu, a plastenici su poplavljeni doslovno do vrha.

Na području Hutova blata u općini Čapljina situacija je zabrinjavajuća. Vodostaj rijeka se povećava oko 2 cm tijekom sata.

Razgovarali smo i sa Miroslavom Nikšom, dežurnim u centru za motrenje i obavješćivanje, koji nam je kazao kako je situacija kritična u mjestima Šurmanci, Krućevići i Bivolje polje, koji su odsječeni od ostatka općine. Otežavajuća okolnost je ta što su se telefonski kabeli nakvašeni, pa pored ostalog ne radi ni telefon Službe za motrenje i obavješćivanje. Zbog toga iz Službe mole da sve promjene i neobične pojave prijavite na broj mobitela 063/322 - 985.

Također, iz Doma zdravlja Čapljina stiže obavijest kako je bakteriološkom analizom utvrđeno da voda nije pogodna za piće, a naglašava se da čak ni prokuhana voda nije zdrava za korištenje.

Zdravko Jakiša | ČA::portal