FOTO  Povećani vodostaji rijeke Neretve i Bregave

Obilne kiše ponovno zadaju probleme stanovnicima čapljinske općine. Mještani Gabela Polja i Svitave stahuju da se ne ponovi siječanj ove godine, kada su, ponajprije podzemne vode poplavile više desetaka kuća, te uništile poljoprivredne usjeve. Najgore je u naselju Nerezi, gdje je voda već došla do kuća.

Više ne pomažu ni gumene čizme budući da je nivo vode toliki da rijetko tko u Nerezima i može izići iz svojih domova. Zasad su nastradala mahom dvorišta i podrumske prostorije, no nastavi li kišiti, mještani Nereza strahuju da bi voda mogla prodrijeti i u kuće. Već danima ne spavaju u strahu od vode, strepeći da im se ne ponove poplave iz siječnja ove godine. Ogorčeni su jer ih, kažu, još nitko nije obišao, a u naselju u kojem žive mahom izbjeglice iz srednje Bosne ima i starih i bolesnih.

Stanovnici Nereza, ali i Gabela Polja strahuju i za svoja poljoprivredna dobra. Zbog poplavljenog puta neki ne mogu doći i do svojih radnih mjesta. Ali, kako FTV doznaje, naselje Nerezi napravljeno je na području koje je i inače sklono plavljenju, te je nužno poduzeti veće mjere zaštite. Zbog obilnih kiša proteklih dana i Granični prijelaz Gabela Polje bio je jedno vrijeme zatvoren za promet.

tekst: dnevnik.ba