FOTO  Osnivačka skupština Udruge djece poginulih i nestalih branitelja Općine Čapljina

udruga, Čapljina
To je i prva takva Udruga u BIH pa će Čapljina biti primjer i poticaj drugim sredinama da idu u osnivanje istih Udruga. Skup je počeo intoniranjem "Lijepe naše", a onda i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, a to su ustvari i očevi djece koja su bila u klupama i koja se sada okupljaju u svojoj Udruzi.

Osnivačkoj skupštini nazočili su predstavnici lokalne vlasti sa načelnikom Smiljanom Vidićem na čelu te ratni zapovjednici i sadašnji generali, ministri, čelnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svećenici te brojni gosti i uzvanici. „Naši su poginuli branitelji dali najveću žrtvu za  slobodu svih nas  ali su iza sebe ostavili i ovu prekrasnu djecu koja će znanjem i upornošću nastaviti onu misiju koju su njihovi očevi započeli krvlju. Nažalost, te se žrtve danas i unutar našeg korpusa žele izbrisati a da se ne govori o drugim domaćim i međunarodnim čimbenicima. To vi ne smijete dozvoliti  jer bi u vodu  pala i žrtva vaših majki koje su sa vama ostale same u onim teškim vremenima.“ - poručio je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić. No,po izlasku za govornicu i prije samog obraćanja načelnik je Vidić pustio suze jer se, kako je kasnije rekao, prisjetio svojih poginulih suboraca čija su djeca danas ispred njega u klupama na osnivačkoj skupštini  ove prve Udruge.

“Ovo je meni i lokalnoj vlasti i najdraža Udruga i uvijek će te imati našu maksimalnu potporu. Ne dozvolite da vas netko drugi odvodi u pogrešnom pravcu i da vama manipulira jer se ne smije zaboraviti žrtva vaših očeva.“ - istaknuo je još načelnik Vidić.Skupu su nazočili i članovi predsjedništva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske. Uz načelnika Vidića djeci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja (u Općini Čapljina ukupno je 107 poginulih hrvatskih braniteja) obratili su se još i Spomenka Šimović (predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Općine Čapljina), Nedjeljko Bogdan (sin poginulog branitelja), Jasna Zlomislić (predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja FBIH), Albert Šunjić (ministar za pitanja branitelja HNŽ-a) i Igor Galić, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja RH.

Na kraju se pristupilo izboru čelnih funkcija Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Općine Čapljina. Za predsjednika je izabran Mišel Karamatić, a za dopredsjednike Mile Limov i Eva Bogdan.




Frano Matić| VL | ČAportal