FOTO  Karneval fest - Više od 1500 maškara iz cijele Hercegovine okupiralo Čapljinu

Čapljina, karneval
Već ujutro maškare su postavile svoje nove nazive čapljinskih ulica, pa su tako vozači uz ostalo prometovali „ Ulicom šahtova “ (ulica ka Trebižatu) dok je čapljinski kružni tok dobio naziv „ rt dobre nade “ uz prilaznu ulicu „ 10 krugova maximalno “.

Sve je ovo dio Karneval Festa Čapljina-Trebižat 2010 (u sklopu POKLADNIH DANA) kojeg uz pokroviteljstvo čapljinskog načelnika dr. Smiljana Vidića organizira HKUD „ Seljačka sloga “ Trebižat. Maškarska povorka krenula je ispred Doma kulture u Trebižatu a sve su oči bile uprte u Marka Krnjevala koji je ove godine bio u liku Miroslava Ćire Blaževića. Zanimljiva je bila i maškarska kreacija „ umirući Stipe Mesić “. Uz veliki drveni križ maškare su na kombiju vozili i pravi lijes sa „ posmrtnim ostacima “ još dva dana aktualnog hrvatskog predsjednika. Kao pratnja bili su svećenici, popovi, hodže i drugi „ vjerski dužnosnici “.

Uz pjesmu,svirku i veselje maškare su od Trebižata stigle do čapljinske gradske dvorane odakle je kilometarska povorka gradskim ulicama stigla na središnji gradski trg kralja Tomislava. Tu je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić morao predati maškarama ključeve grada a onda je slijedilo čitanje optužnice i nabrojani su svi grijesi Marka Krnjevala. Predaja ključa grada popraćena je tradicionalnim pucnjevima kuburaša. Predstavili su se i svi sudionici ovogodišnjeg Karneval Festa koji je po broju sudionika i pratećim aktivnostima i najveći u BIH. Bilo je tu zaista raznih maškarskih kreacija a osobito su se zabavljali oni najmlađi među kojima je bilo više stotina učenika čapljinskih Osnovnih škola i Dječjih vrtića.

Pokladni dani Čapljina-Trebižat počeli su malim maškarama a završnica slijedi u utorak, kada će se upriličiti suđenje i spaljivanje Marka Krnjevala ispred Doma kulture u Trebižatu. Nakon toga uslijedit će ples pod maskama i izbor najboljih maski kako i bogat zabavni program.

foto i tekst: caportal.info