FOTO  Dopisnik Čapljinskog portala u obilasku svih poplavljenih čapljinskih naselja

Dopisnik Čapljinskog portala u obilasku svih poplavljenih čapljinskih naselja
Voda je prodrla u kuće, mještani su se prebacivali u sigurnije dijelove Općine Čapljina !!! Uz prometnice voda je jučer u Gabeli prodirala u domove, gospodarske objekte i benzinsku crpku a potopljeni svi plastenici, vinogradi i voćnjaci.

„ Voda je samo preko noći porasla za skoro 30 centimetara a evo od jutros i dodatnih desetak centimetara.Ovo je zaista pravi problem a voda još nadire pa će tek u večernjim satima situacija biti daleko teža negoli sada.Voda je već prodrla u neke kuće. “ - govori nam Dragan Krvavac, ravnatelj čapljinske Srednje škole , dok sa susjedima i u blizini svoga doma gazi po poplavljenoj prometnici u Gabeli.

Zbog duboke vode, koja je rasla iz sekunde u sekundu, promet na cesti Čapljina-Gabela je bio znatno otežan a tek su teretna vozila na veliki rizik vozača probijala se kroz pravo jezero na prometnici. Uz kuće i gospodarske objekte u Gabeli je poplavljena i benzinska crpka a o plastenicima i vinogradima da se i ne govori.

Zbog izlijevanja Neretve jučer ujutro poplavljeni su Gabela i dio Višića a kako je voda stalno rasla prava katastrofa se očekivala tek u večernjim satima. Zbog poplava jučer su mještani Višića i Gabele morali izmještati svoje životinje na sigurno a iz poplavljenih podruma i prizemlja voda se izbacivala motornim crpkama.

“ Ma evo uspijemo izbaciti samo ono što nadolazi a nikako da izbacimo svu vodu. “ - govori nam jedan  mještanim Gabele kojem ni vreće s pijeskom nisu pomogle da zaustavi prodiranje vode u kuću. Njegovi su susjedi iz prizemlja kuće osobne stvari prebacivali na više katove. A koliko je voda brzo rasla dokazuje i podatak da se za samo pola sata nismo vozilom mogli vratiti  prometnicom kojom smo ušli  u Gabelu.

Zbog plavljenja sablasne su slike Gabele i Višića a voda je u popodnevnim satima prodirala i u domove u čapljinskim naseljima Počitelj, Šurmanci, Dretelj, Tasovčići, Svitava, Trebižat, Gabela polje... Poplavljene su i prometnice Višići-Gabela, Čapljina-Šurmanci, Dračevo-Svitava...

Sa policijskim terencem poplavljena područja jučer je obilazio i čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić. “ Za utvrđivanje nasipa u Hutovu Blatu u pomoć smo pozvali i vojsku a tamo je već desetak ljudi koji pokušavaju utvrditi nasipe. U okruženju vode su i neke kuće u Višićima, Šurmancima i Počitelju a ogromne količine vode tek se navečer iz Popova polja očekuju u Svitavskom jezeru. A to je onda velika opasnost za nasipe u Hutovu Blatu. Svi članovi općinskog kriznog stožera i Civilne zaštite su cijelo vrijeme na terenu i situacija je nažalost iz sata u sat sve dramatičnija. “ - upozorio je čapljinski načelnik Vidić u popodnevnim satima dok je obilazio Višiće i Gabelu.

Iznimno teška situacija jučer je bila i u Gabela polju gdje je već dva dana zatvoren i granični prijelaz Gabela polje 1. Zbog izlijevanja Bregave u naselju Prebilovci pod vodom je i 12 hektara usjeva i plastenika poduzetnika Blage Jurkovića a katastrofalnu štetu već u ovom trenutku imaju i svi drugi poljoprivrednici u brojnim čapljinskim naseljima.Nažalost,još veći porast vode i nova velika plavljenja čapljinskih naselja očekivala su se sinoć. Stoga su mnogi mještani već u poslijepodnevnim satima napuštali svoje domove i prebacivali se u sigurnije dijelove čapljinske Općine.
Frano Matić | V. L. | ČAportal