FOTO  4.Međunarodna izložba ptica i golubova

U dvorani Doma kulture u Trebižatu bilo je izloženo preko 500 golubova i raznih vrsta ptica i to iz cijele BIH,Hrvatske,Srbije i Crne Gore a što ovom skupu daje posebnu dimenziju.

Komoronski  prevrtači ( srcasti, jednobojni...), bački prevrtači, budimpeštanski i srpski visokoletači, pismonoše, egerski golubovi, turski mardini, engleski tipleri, kibic golubovi,francuske švrake...To su samo neke vrste golubova koje su se mogle vidjeti u Trebižatu a posjetitelji su uživali u razgledavajući još i orijentalne prevrtače,buharske dobošare,indijske lahore,sarajevske,zeniče,sisačke  i zadarske pretvrtače kao i lepezane,pomeranske gušane,niške bjelorepe golube...Stoga je ova izložba i jedinstven skup ove vrste u Hercegovini.

Jučer je upriličeno i stručno ocjenjivanje izloženih vrsta golubova i ptica te je proglađeno ukupno 50 šampiona po određenim kategorijama i vrstama ptica i golubova.Za ukupnog pobjednika 4.Međunarodne izložbe ptica i golubova Čapljina 2009 tj. apsolutnog šampiona proglašen je prekrasni crno-bijeli komoronski prevrtač vlasnika Ilije Sušca,poznatog čapljinskog uzgajivača golubova i ptica. Njegov je prevrtač „ komoronac “ ponio naslov najljepšeg goluba na izložbi te je njegov vlasnik  dobio i veliki pobjednički pehar.

“ Ovo je najzahtjevnija vrsta golubova i traži dosta odricanja i strpljenja. Veliko je priznanje dobiti ovaj naslov ukupnog pobjednika među  tolikim brojem golubova iz nekoliko zemalja. Dosta je oštar kriterij za proglašenje apsolutnog šampiona jer se samo na glavi goluba promatra i ocjenjuje čak 25 točaka. Na izložbi je još petero braće ovog goluba dobilo nagrade i to mi je velika motivacja za daljnji rad. “ - rekao nam je ponosni Ilija Sušac nakon primanja nagrade za svoga apsolutnog šampiona izložbe ptica i golubova.

Uz dobru organizaciju Društva za zaštitu i uzgoj sitnih životinja te sponzore kao generalni pokrovitelj ove izložbe su bili Općina Čapljina i ured načelnika dr.Smiljana Vidića.

Frano Matić | V. L. ; ČAportal