Dvostruki ubojica s iz Gabele teško pretučen u zeničkom zatvoru

Osuđenik Ante Paponja (36) iz Gabele kod Čapljine usred dana je teško pretučen u prostoriji za fitness, paviljona broj 4 KPZ-a Zenica, gdje već četiri godine izdržava kaznu od 25 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva u Gabeli. Kako doznajemo, na Paponju su fizički nasrnuli zatvorenici Jasmin Miljković zvani Bijeli iz V. Kladuše, koji također izdržava kaznu zbog ubojstva, i Anton Oliv iz Sarajeva

-Osumnjičeni su prebačeni na Disciplinski odjel, dok je ozlijeđeni prevezen u Županijsku bolnicu, kazao nam je Faik Fejzić, stariji nadzornik KPZ-a. Prema informacijama iz bolnice, Paponja je zadobio teške ozljede glave i potres mozga, ali nije životno ugrožen.

-Pacijenta vodimo kao osobu koja je vitalno stabilna. Sigurno će ostati u bolnici radi dalje opservacije i tretmana, vjerojatno na Odjelu neurokirurgije, naveo je dežurni liječnik Ermin Ruščukić. Policija radi na rasvjetljavanju okolnosti napada.

Nije nacionalno

- Dobro je da nije na nacionalnoj osnovi. Svi oni su nam poznati kao česti izgrednici - dodaje Josip Pojančić, zamjenik zatvorskog ravnatelja. Nije znao reći je li riječ o nekim osvetničkim motivima. Paponja je i ranije bio u središtu zatvorske pažnje, a posljednji put, sredinog lanjskog studenoga, stražari su spriječili tučnjavu između njega i cimera Kenana Demirovića (23) iz Mostara. Naime, nakon što je u njihovu sobu ušao zatvorski čuvar, u jednom trenutku vjerojatno je Paponja rekao: "Sklonite mi iz sobe tog majmuna", nakon čega je Demirović pokušao nasrnuti na cimera. Podsjetimo, iz samo njemu znanih razloga, Paponja je 2. srpnja 2006. usred svadbe usmrtio Milenka Jurkovića (48), vlasnika salona uz samu granicu s Hrvatskom, i njegova zeta Barišu Sivrića (45). Inspektori i danas prepričavaju jezivu scenu koju su kobne noći zatekli u svatovskoj dvorani, gdje se upravo trebala rezati torta sa svijećama. Tragova krvoprolića je bilo posvuda, a po podu prevrnute stolice, mnoštvo ispalih cipela ljudi koji su bježali vani, kao i torbica iz kojih su se čuli mobilni pozivi zabrinutih članova obitelji.

Nedjela Bijelog

S druge strane, Ja­smin Mi­ljko­vić (35) osuđen je zbog razbojstva i ubojstva Besima Okanovića 14. srpnja 2009. u Polju kod V. Kladuše. On je pola sata poslije ponoći s kapom s prorezom za oči nasilno ušao u kuću Šefike Okanović tražeći njezina sina Besima, koji tada nije bio u kući. Potom je opasačima vezao Besimovu suprugu Senadu i majku tražeći od njih da mu kažu gdje su novac i "roba", misleći na heroin. Odvezao je Senadu, i pod prijetnjom oružja, ona mu je iz novčanika dala 8 KM i dvije dječje kasice u kojima se nalazilo 20 eura, 100 dolara i 119 KM. Otuđio je i plinski pištolj. Nakon što je opet zavezao Senadu, Miljković je u kući ostao do 3.10 sati kada se vratio Besim, kojeg je ubio zbog duga od 2500 eura. Prethodno je bio 4,6 godina u zeničkom zatvoru zbog pokušaja ubojstva Al­mi­ra Ke­se­ro­vi­ća, u ko­jeg je ispa­lio dva met­ka.

Još trojica pretučena

Inače, u ovoj godini zabilježeno je 20-ak tučnjava, a broj teško ozlijeđenih se kreće između tri i šest godišnje. Dosad su već teško pretučeni i osuđenici Nazif Livnjak, Femi Krasnići te Muhamed Ali Gaši. U svim napadima znaju su napadači, ali ne i nalagodavci. - U jedinom zatvoru zatvorenog tipa u FBiH, od 800 osuđenika, njih 80 spada u tzv. C skupinu, to su oni s kojima imamo problema. S ogromnom većinom, nekih 80%, nemamo nikakav problem. Ovih 80-ak "nagomila" incidenata za tu statistiku, zaključuje ravnatelj Nihad Spahić. Tučnjave i napadi se događaju uglavnom za vrijeme "osmice" koju osuđenici provode vani.

izvor: večernji list