Cijele stranačke organizacije napuštaju stranke u Čapljini

...komentirali izbore u predstojeću nedjelju po čemu se na određeni način jedino ovu općinu kaznilo unatoč tisućama prigovora i dokaza o zloporabama u izbornome procesu. Istovjetno razmišljaju i Višićima, Trebižatu i na dva biračka mjesta u središtu grada, piše večernji list.

“U razgovorima s ljudima, većina je ogorčena, ne što moraju ponovno glasovati nego što se zbog nečijih osobnih problema vodi borba izgleda za samo jednu fotelju”, smatra predsjednik mjesne zajednice Višići Julio Dugandžić. S ovim umirovljenikom Hrvatske vojske susreli smo se kod spomenika hrvatskim braniteljima izgrađenim u Višićima.

“Je li moguće da se sroza ugled cijelog naroda samo zbog jednog čovjeka i njegova interesa. Očito im nije bilo bitno što proživljavaju Hrvati u Konjicu, Sarajevu, Banjoj Luci... niti posljednja deložacija kardinala Vinka Puljića”, konstatira Dugandžić.

Radni dan i politika

U jesenskome koloritu u Višićima je pravi radni dan koji većina stanovnika ove najveće mjesne zajednice koristi i za dovršavanje redovitih poljoprivrednih poslova. Pod plastenicima su kupus i salata čiji se prinosi očekuju za Božić. Slično je i u Trebižatu, a politikom i nedjeljnim izborima su isprepleteni svi razgovori. Između brojnih glazbenih proba i uvježbavanja pjesme “Vilo moja” jednoga od najvećih HKUD-ova u BiH Seljačka sloga iz Trebižata, predsjednik Miro Brajković vjeruje da će u nedjelju proraditi dišpet.

“Djelomično ponavljanje glasovanja u Čapljini proizvod je ljudske taštine pojedinih političara određenih stranaka s hrvatskim predznakom. Dišpet će biti odgovor na tu taštinu na izborima u nedjelju. ‘Sloga’ je jedina politička opcija na ovim prostorima za Hrvate, od Radića pa naovamo. Mi ne trebamo isto misliti, ali moramo složno osmišljavati budućnost jer vremena je malo ostalo, a formula je jednostavna ‘Sloga’”, kazao je Brajković.

U Brajkovićevoj obitelji imaju stogodišnju tradiciju sudjelovanja na izborima. Njegov otac bio je 30 godina, a djed 60 godina član raznih biračkih odbora u raznih režimima i uvjetima. Miro Brajković je bio predsjednik jednoga biračkog odbora u Trebižatu gdje su izbori bili regularni.

Pet birališta

“Izaći će nas još više. Brojni će se razočarati zbog toga”, rekao je Čapljinac Miro Dragičević koji nas je zatekao s jasnim i brzim odgovorom. Već od sutra počinje izborna šutnja za izbore koji se u nedjelju ponavljaju na biračkim mjestima Jug 1 koji su održani u prostorijama HVIDR-e, Sjever 2 u Osnovnoj školi Vladimira Pavlovića te na dva mjesta u Osnovnoj školi u Višićima, kao i Domu kulture u Trebižatu. Na pet ‘spornih’ biračkih mjesta u Čapljini upisano je ukupno oko 3700 birača. Najviše glasova osvojio je HDZ BiH za koji je glasovalo 1776 birača, a za HDZ 1990 oko 230 birača, dok su ostale stranke imale slabije rezultate.

Od vrata do vrata

Ne vodi se otvorena kampanja nego se doslovce razgovara od vrata do vrata sa svima pojedinačno, neslužbeno se govori o kupovini između dodatnih 250 do 750 glasova, ovisno koja je stranka u pitanju kako bi se eventualno uspjelo ugurati nekoga od svojih favorita u županijsku Skupštinu. Spominju se i prestrojavanja stranaka i mogući inženjering kako bi stranke koje su prije izbora otvoreno zagovarale savezništva ili koalicije podržale upravo one kandidate koji imaju izgleda pomrsiti račune drugima.

U međuvremenu se dogodio i pravi raskol unutar čapljinskog HSP-a koji je gotovo u cijelosti prešao u novoutemeljeni HSP Herceg Bosne čiji su članovi bili na listama HDZ-a BiH. Naime, nakon što je početkom listopada ove godine članstvo HSP-a BiH središnje Bosne, predvođeno dr. Borisom Adaševićem, pristupilo Hrvatskoj stranci prava Herceg Bosne, doznajemo kako je jučer podružnica HSP-a BiH Čapljina donijela odluku o pristupanju HSP-u Herceg Bosne.

Kako doznajemo, među ostalima HSP-u Herceg Bosne pristupili su predsjednik Mladeži županijske podružnice iz Čapljine Zlatko Jurić, predsjednik podružnice Mario Čuljak, koji je vijećnik u Općinskom vijeću Čapljine.

Doznaje se da je to izraz nezadovoljstva politikom koju vodi vrh HSP-a BiH zbog podilaženja SDP-u BiH.

Predsjednica stranke Vesna Pinjuh ocijenila je da HSP Herceg Bosne postaje politička stranka s kojom se mora ozbiljno računati, jer ima jasan stranački program i cilj, a to je federalna republika Herceg Bosna.

- Ovakve procese je očekivati i ubuduće, uzevši u obzir da se unutar članstva HSP-a BiH na terenu stvara sve veće nezadovoljstvo politikom stranačkog vodstva. Hrvatski narod se nalazi pred sudbonosnim procesima ustavnih promjena, a vodstvo HSP-a BiH čini sve da budu u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama, ističe Pinjuh.