Čapljina: U Neretvi ulovio jednu od najrjeđih riba!

Naime, kad je izvukao vrše iz Netve Tomislav je vidio ribu dugu 55 centimetara, nalik jegulji, no kasnije je shvatio da se radi o ribi zvanoj paklara (petromyzontidae), koja se nalazi na crvenoj listi najrjeđih svjetskih riba.

I on i njegovi prijatelji ostali su začuđeni ovim ulovom, jer se radi o ribi koja nema čeljusti već ima stalno otvorena usta, okružena pipalima, a još je veće iznenađenje činjenica da ova riba nije do sada viđena ni ulovljena u Neretvi, kao ni u drugim rijekama čapljinske općine.

Prema podacima dostupnim na internetu, ova riba je živi fosil koji se već 500 milijuna godina gotovo nije promijenio. Danas su sve vrste paklara toliko rijetke, da su stavljene na "crvenu listu" akutno ugroženih životinja.

Pretežno žive u morskim obalnim vodama i slatkoj vodi. Paklare nemaju čeljusti, a okrugla usta s rožnatim zubima oblikovana su za prisisavanje.

Imaju jednu nosnicu, dva oka i sedam škržnih otvora. Takva usta paklarama omogućuju prisisavanje za podlogu, ali i za njihov plijen. One se usnim lijevkom priljube uz svoje žrtve te im sišu krv i tkiva.

Riječna paklara obično napada ribe, a hrani se i uginulim životinjama. Osim toga, paklare su poznate i po tome što dio života provode u slatkim vodama, a dio u moru.

U svakom slučaju ovaj neobičan ulov potaknuo je zanimljive ribarske priče, koji su se odmah zapitali jeli i ova riba možda Neretvom krenula prema Europskoj uniji, koja je udaljena svega nekoliko kilometara.

ČA::portal