Čapljina: Sveta Liturgija za stradale srbe 8. lolovoza

"Uskoro će se navršiti 15 godina od zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a za zločine u Prebilovcima i nad Srbima na cijelom ovom području nitko nije odgovarao te je malo vjerojatno da će do toga i doći. Tu su, očigledno, suglasna tužiteljstva u Sarajevu i Beogradu koja godinama ne postupaju po prijavama ovog društva", stoji u priopćenju iz spomenutog društva.
 
U tom društvu smatraju da Srbi nemaju pravo ni na obnovu kuća ni povratak jer je u Prebilovcima obnovljno 20 kuća dok ih je oko stotinu u ruševnom stanju, a neobnovljena je i spomen crkva te crkve u Opličićima, Trijebnju, Gornjem Hrasnu i Ljubuškom.
 
"Do sela u okolini odavno je došao vodovod, a i dalje se nalaze načini da vodovod ne dođe u Prebilovce, iako su mještani samodoprinosom sve platili. Oko ovog sela uništava se priroda raskopavanjem korita i obala rijeke Bregave, otvorenom pljačkom i devastacijom svih resursa Parka prirode Hutovo blato te otvaranjem kamenoloma i separacija", stoji u priopćenju.
 
Iz tog društva pozvali su također građane da podrže obnovu Prebilovaca jer obnova tog naselja, kako su kazali, nije zapreka regionalnoj suradnji.
 
(Fena)