Čapljina: Specijalna premijera filma "Cirkus Columbia” pod otvorenim nebom

Srednja škola Čapljina
Nezaboravna filmska noć pod otvorenim nebom odigrala se na Trgu kralja Tomislava čime je ispunjena želja reditelja Tanovića, kao i ostatka ekipe filma, da se na ovaj način zahvale građanima grada na čijim lokacijama je "Cirkus Columbia" i sniman. 

Nekoliko stotina sjedećih mjesta bilo je ispunjeno već sat vremena prije projekcije, a Trg je bio premali da primi sve one koji su od početka do kraja stojeći odgedali film bh. oskarovca. Nezapamćeno interesovanje publike prevazišlo je očekivanja organizatora što najbolje ilustruju riječi pokrovitelja premijere načelnika Čapljine dr. Smiljana Vidića, koji je istaknuo da na području Hercegovine nije više bilo moguće iznajmiti ili kupiti stolice za ovaj događaj. 

Izlazak na scenu ekipe filma na nogama je dočekalo oko 2.000 Čapljinaca koji su dugim aplauzom i ovacijama pozdravili reditelja Danisa Tanovića, glumce Borisa Lera, Maria Knezovića, Slavena Knezovića, Jasnu Ornelu Bery, Adnana Beširovića, Miru Barnjaka, scenografkinju Sandu Popovac i producenta Mirsada Purivatru. 

U narednom periodu film će vidjeti i publika u Širokom Brijegu od 22. do 24. septembra u kinu Borak, nakon čega se film od 25. do 28. septembra ponovo vraća u Čapljinu na repertoar kina Mogorjelo. 

Nakon svjetske premijere na 16. Sarajevo Film Festivalu (SFF), gdje je i osvojio Nagradu publike, "Cirkus Columbia" nastavio je svoj uspješan festivalski život. Film je očarao publiku 67. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji gdje je nagrađen priznanjem Film budućnosti, a potom je imao uspješnu projekciju na Toronto Film Festivalu. 

U narednom periodu Tanovićev film će biti prikazan na prestižnim svjetskim festivalima u San Sebastijanu, Abu Dabiju, Bejrutu, Dohi, Sao Paolu, saopćeno je u subotu iz Obala ART CENTRA.
 
"Cirkus Columbia", je romantična saga smještena u jedno malo mjesto u Hercegovini, pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. Nakon vladavine komunizma, izabrana je nova demokratska vlast, te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. Željan gomile sitnih osveta vraća se s novom, mnogo mlađom ženom, novim mercedesom i gomilom novca. I upravo kada sve izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve, život se preokrene i rat zakuca na vrata malog grada. 

(Fena)