Čapljina: nastavlja se projekt "Dijelimo vode"

voda, Čapljina, voda, uvoz, voda, dijeta, voda, mršavljenje, voda, zdravlje, lijek, Ljubuški, voda, piće, Ljubuški, voda, piće, voda, piće, najzdravije piće, voda za piće, Hercegovina, voda, česma, voda, vodovod, Općina Tomislavgrad, voda, piće, voda, Livno, piće, život, voda
Kako se doznaje od koordinatora projekta u ime Svjetskoga fonda Zorana Mateljaka, istraživačkim projektom obuhvaćeni su slivovi rijeka Trebišnjice i Neretve, a glavni je cilj osigurati dovoljan dotok vode u zaštićeno prirodno područje Parka prirode "Hutovo blato". 

 Projekt je započeo prije dvije i pol godine, a za njega je najviše zaslužan Švicarac Luk Hoffman, veliki zaljubljenik u ptice močvarice. On je osnovao i fondaciju MAVA, koja se zalaže za čuvanje prirodnih močvara u kojima obitavaju ptice močvarice, a koje su zbog isušivanja tla postale prava rijetkost. 

 Po riječima Zdravka Mrkonje, predsjednika nevladine udruge za zaštitu voda istočne Hercegovine "Vrelo", koja je partner u projektu, najnovija aktivnost u sklopu projekta odvijala se u stolačkoj općini na lokalitetu Badanj, gdje se u sušnom razdoblju završava vodotok rijeke Bregave, koja ponire u šljunkovito tlo. 

 "Da bi se utvrdilo gdje voda nestaje, u vodu je sipana razmućena emulzija natrij klorescin, odnosno neškodljiva fluorescentna zelena boja. Na osnovi uzoraka koji će se prikupljati utvrdit će se kamo otječe voda Bregave", kazao je predsjednik nevladine Udruge "Vrelo" . 

 Sličan postupak obavljen prije petnaestak dana na drugom lokalitetu na Trebišnjici, i do danas se boja nigdje nije pojavila, a očekuje se da bi to u dogledno vrijeme moglo biti u Hutovu blatu, Neretvi ili čak Jadranskom moru.
 
 Emil Bakula, ekspert za hidrologiju, tvrdi da je istraživanje pod nazivom "Dijelimo vode" korak na putu koji vodi ka utvrđivanja kretanja vodotoka i količina vode, pa i smjerokaz koji će dati odgovor na pitanje što činiti da se osigura voda za živi svijet i potrebu čovjeka za električnom energijom iz vode.

 U projekat "Dijelimo vode" uključene su elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Republike Srpske, agencije oba bh. entiteta koje upravljaju vodama te Javno poduzeće Park prirode "Hutovo blato". 

 (Fena)